• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Getuigenissen (0)

Placenta opeten na de bevalling is geen goed idee

Artikel gepubliceerd door op 09/06/2015


Placenta opeten na de bevalling is geen goed idee

Na de bevalling je eigen placenta opeten? Jawel, dat is de nieuwe trend. In dit orgaan vindt tijdens de zwangerschap de bloeduitwisseling plaats tussen de moeder en het kind. Bij de geboorte wordt het dan uitgestoten en sommige vrouwen kiezen ervoor om het na de bevalling op te eten.

Waarom de placenta eten?

De redenen verschillen vaak van de ene vrouw tot de andere. De placenta of moederkoek bevat veel zwangerschapshormonen en zou tal van gezondheidsvoordelen hebben. Vouwen die de moederkoek opeten, zeggen dat de borstvoeding makkelijker is, dat ze minder moe zijn, dat ze na de bevalling geen last hebben van depressies, enz. Het is natuurlijk ook een heel symbolische daad die wijst op de sterke hechting aan die toch wel heel bijzondere periode van de zwangerschap (de vrouwen, en in zeker mate ook de partners, willen niet zonder ritueel afstand doen van een orgaan dat hun baby al die maanden heeft gevoed en beschermd). Soms wordt de handeling ook  ervaren als een soort terugkeer naar de natuur. 

 

Placenta opeten is geen goed idee!

Wat ook de beweegredenen voor deze daad zijn, als men beweert dat ze een heilzame werking heeft op de gezondheid, moet dat ook bewezen kunnen worden met klinische studies. En dat is op dit moment niet het geval. Een Amerikaanse wetenschapster heeft tien studies naast elkaar gelegd die verricht zijn bij mensen en dieren en heeft daarin  geen enkel ernstig bewijs teruggevonden. Er gaan trouwens stemmen op om het risico dat het opeten van de placenta kan inhouden onder de aandacht te brengen. De moederkoek wordt namelijk meer als een symbool behandeld en niet zozeer als voedsel, terwijl hij precies dezelfde risico’s inhoudt als elk ander levensmiddel. De placenta is trouwens ondanks haar imago van voedend orgaan niet altijd heel gezond. Ze moet het bloed van de moeder filteren voor het bij de baby terechtkomt en kan dus nog sporen van onzuiverheden of afvalstoffen bevatten. Als de moeder bijvoorbeeld besmet is met een bacterie – wat vaak gebeurt – zal ook de moederkoek besmet raken.

Slotsom: de placenta opeten is niet verboden en allicht ook niet supergevaarlijk voor de gezondheid. Maar het is ook niet dé inval van de eeuw en helemaal niet het wonder dat sommigen erin willen zien. Laten we het gezonde verstand zegevieren!

Bron: Coyle, C.W. et al., Archives of Women’s Mental Health, juni 2015.

Artikel gepubliceerd door op 09/06/2015

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Poppen maken hun belofte niet waar….

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 7/09/2016 12:44

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Een baby verandert je leven… Een pasgeboren baby brengt hoe dan ook een heleboel beperkingen mee. De ouders moeten een serieus deel van hun vrijheid opofferen om de afhankelijkheid van de kleine ...

Zwangerschap: multivitamines of niet?

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/07/2016 14:24

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Multivitamines: (bijna) automatisch… Vandaag krijgen zowat alle moeders en toekomstige moeders de raad om multivitaminepreparaten te nemen. Supplementen van foliumzuur worden zelfs al aangeraden zodra...

Vruchtbaarheid en leeftijd: clichés die pijn doen

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 8/07/2014 09:58

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Krijgen vrouwen hun eerste kind echt later? Ja en neen. Het klopt dat de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen al jarenlang stijgt. In 2012 bedroeg die 28 jaar. Maar dat is ...