De 'pil voor alle werk'

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 31/05/2005 - 00h00
-A +A

Uit een recente Canadese studie blijkt dat de pil de ligamenten verstevigt en het risico op een zware enkel- of knieverzwikking verkleint. Toch doet deze bevinding tegelijk zware ethische problemen rijzen.

PUB

Telkens als men denkt dat de grenzen van het menselijk lichaam bereikt zijn, valt er een nieuwe ontdekking uit de lucht die weer alles in vraag stelt. Een voorbeeld daarvan zijn ligamentletsels. Tot vandaag werd gedacht dat geen enkele farmaceutische stof de stevigheid van de ligamenten fundamenteel kon wijzigen. Die zijn bijzonder kwetsbaar voor zware mechanische belasting door sporten als voetbal en vooral skiën. In het skiën beleven we momenteel een vrij ongelofelijke situatie. Zo slaagt een generatie kampioenen er dankzij een combinatie van intensieve powertraining en elektrostimulatie in om hun dijspieren zodanig te ontwikkelen dat ze door de pure contractiekracht van hun quadriceps de voorste kruisband van hun knie dreigen te scheuren in onstabiele afdaalhouding (doordat ze te veel achteroverleunen). Dit soort letsel komt vooral voor bij vrouwen: die lopen vier, vijf, zes, zeven of zelfs acht keer meer risico op een scheur! Vrouwen zijn van nature soepeler en hebben met andere woorden lossere, maar tegelijk ook kwetsbaarder ligamenten.

De oplossing? Die was er tot nog toe niet. Tot de fameuze studie van professor Martineau van het Orthopedic Surgery McGill University Health Center. Hij volgde 78 sporters met een goed niveau en bestudeerde het verband tussen de stevigheid van hun ligamenten en hun contraceptiemethoden. Daarbij stelde hij een verschil vast tussen de 42 vrouwen die de pil namen en de 36 anderen die niet aan de pil zaten. Zijn conclusies zijn overduidelijk: de pil beschermt wel degelijk het bot- en gewrichtsstelsel.

Een groot gevaar voor misbruiken

Verrassend? Niet echt! We weten immers al lang dat het hormonale evenwicht een beslissende invloed heeft op de steunweefsels. Zo leidt de menopauze tot botbroosheid. Oestrogenen verhogen ook de elasticiteit van de ligamenten, met het oog op de bevalling. Als de baby door de bekkenbeenderen moet passeren, speelt dat zich af tot op de centimeter nauwkeurig. Ietwat slappe gewrichten kunnen dan ook een heel verschil maken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een hormoonbehandeling de gewrichten blijkt te verstevigen.

Toch doen de resultaten van de studie heel wat vragen rijzen. Sportieve vrouwen zouden immers in de verleiding kunnen komen om deze methode te gebruiken om het risico op verzwikkingen te verminderen. We kunnen hen heel goed begrijpen, maar tegelijk moeten we toegeven dat oneigenlijk gebruik van een geneesmiddel gevaarlijk dicht in de buurt komt van doping. Okay, het is niet de bedoeling de prestaties te bevorderen, gewoon om blessures te voorkomen. Maar is dat al niet een stap te ver in de richting van een overmatige medicalisering van de sport? En waarom zou men zich beperken tot het verstevigen van de ligamenten? Zo is bekend dat de groeifactoren de spieren doeltreffend versterken en dat het bijschildklierhormoon bot aanmaakt. En de huidige viscosupplementatiemethoden maken een door artrose getroffen gewricht soepeler. Zullen ze in de toekomst massaal toegepast worden? En dan hebben we het nog niet over de ontstekingsremmers. We beschikken momenteel al over uiterst krachtige formules die het ontstekingsproces nagenoeg onmiddellijk de kop kunnen indrukken. Vandaag worden die geneesmiddelen met mondjesmaat voorgeschreven door ziekenhuisartsen en zijn ze strikt voorbehouden voor ernstige vormen van reuma. In de toekomst zullen ze echter wellicht overal beschikbaar zijn, en het lijdt niet de minste twijfel dat sporters ze zullen gebruiken om hun gewrichtspijn te onderdrukken.

Het nut van de pil tegen verzwikkingen zal de komende jaren onvermijdelijk een enorm debat op gang brengen in de sportwereld over de vraag: waar eindigt preventie en waar begint doping?

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 31/05/2005 - 00h00 Birth Control Pills May Cut Risk of Knee Injuries. In Clinical Journal of Sports Medicine. Nov 2004
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Textiel om ons op te lappen ? Gepubliceerd op 30/04/2013 - 10h29

Dacron is een materiaal dat in de textielindustrie gebruikt wordt. Hoe is het goedje dan verzeild geraakt in de knieën van sporters ? Een terugblik op een avontuur dat ijdel is gebleken.

Meer artikels