• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Pijnstillers zonder voorschrift: tips voor risicovrije efficiënte zelfmedicatie

Pijnstillers zonder voorschrift: tips voor risicovrije efficiënte zelfmedicatie

Paracetamol, ibuprofen en aspirine zijn allemaal pijnstillers die niet weg te denken zijn uit onze thuisapotheek. Farmacologe Gisèle Pickering van de Franse Vereniging voor Pijnonderzoek en -behandeling  SFETD vertelt ons hoe we op een veilige manier zelf onze pijn kunnen verlichten.

Voorschriftsvrije pijnstillers: minimale tussentijd van 4 uur tussen twee innamen

Paracetamol, ibuprofen en aspirine zijn drie pijnstillers die gebruikt worden bij lichte tot matige pijn (ze vallen alle drie onder stap I van III in de door de WGO opgestelde pijnladder). Alle drie zijn ze zonder doktersvoorschrift in de apotheek te krijgen. Daarom worden ze ook niet terugbetaald door het ziekenfonds. «Maar dat betekent niet dat ze willekeurig en zonder onderscheid genomen kunnen worden», waarschuwt prof. Pickering. «De vrije verkoop zegt niets over hun werkingsmechanismen!»

Paracetamol is een pijnstillend en koortswerend middel. In tegenstelling tot de niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSOR) - waarvan er eentje (ibuprofen) zonder doktersvoorschrift te krijgen is - en aspirine (acetylsalicylzuur, een stof die ook tot de groep van de NSOR behoort) heeft paracetamol geen ontstekingsremmende eigenschappen en werkt het middel ook niet rechtstreeks in op de aggregatie van de bloedplaatjes  (bloedstolling). Maar zowel voor paracetamol, ibuprofen als aspirine is «de basisregel dat je de maximale aanbevolen dosis niet mag overschrijden», aldus de farmacologe. «Er moet ook een minimale tussentijd van vier tot zes uur zijn tussen twee innamen. Dat is de norm voor de maximale dagelijkse dosis. Bij kinderen moet de dosis worden aangepast aan het gewicht, bij volwassenen aan de leeftijd en de gezondheidstoestand (ziektes, algemene gezondheidstoestand of andere geneesmiddelen)».

Paracetamol: de eerste reflex bij pijn

Deze drie voorschriftsvrije stoffen zijn gelijkwaardige middelen om pijn te verlichten. In de praktijk bestaat er evenwel een bepaald voorschrijfgedrag en komt paracetamol op de eerste plaats. Paracetamol heeft het voordeel dat het onschadelijk is bij de maximale aanbevolen dosis (4g/dag). De wetenschappelijke publicaties die eerder waarschuwden voor een mogelijk risico op cardiovasculaire toxiciteit bij hoge dosissen zijn vooralsnog niet bevestigd. «Aspirine wordt nog maar zelden als pijnstiller gebruikt omdat het bloedingen veroorzaakt», vertelt prof. Pickering. «Als het voorgeschreven wordt, is het trouwens vooral voor dit tromboseremmend effect (het middel maakt het bloed vloeibaar en vermijdt zo bloedklontering), maar de voorgeschreven dosis is altijd heel laag en bedoeld voor een langetermijnbehandeling. Ook ibuprofen heeft dezelfde ontstekingsremmende werking als aspirine».  Daarom is paracetamol het uitgelezen geneesmiddel bij lichte tot matige pijn (koorts, tandpijn, hoofdpijn, grieperigheid, spierpijn, pijnlijke maandstonden, pijn door artrose, enz.). Op de tweede plaats komt ibuprofen.

Bijgewerkt door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 31/03/2016
Origineel artikel geschreven door op 15/09/2015

Bronnen: Franse Vereniging voor Pijnonderzoek en -behandeling: http://www.sfetd-pijn.org/

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Chronische pijn: welke behandelingen bestaan er?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Tendovaginitis

 • Ontsteking van de beschermende bindweefselschede om een pees.
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating