• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Pijnlijke maandstonden hebben een impact op de gezondheid

Pijnlijke maandstonden hebben een impact op de gezondheid

Pijnlijke maandstonden zijn een veel voorkomende en op zich onschuldige kwaal.

Maar ze hebben wel een impact op de gezondheid buiten de dagen dat vrouwen er last van hebben.

Pijnlijke maandstonden veranderen onze perceptie van pijn

Om de impact van menstruatiepijn op de perceptie van pijn te bestuderen brachten onderzoekers (1) warmtepleisters aan op de voorarm en de buik van twee groepen vrouwen. Daarna verhoogden ze geleidelijk aan de temperatuur. De vrouwen die last hadden van pijnlijke maandstonden voelden pijn bij een lagere temperatuur dan de andere vrouwen. Pijnlijke maandstonden verlagen dus de pijndrempel. De onderzoekers maakten tijdens het experiment ook functionele MRI’s. Daaruit bleek dat ook de activiteiten in de hersenen verschillend waren. De vrouwen die last hadden van pijnlijke maandstonden hadden trouwens een lager cortisolgehalte. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt bij stress en de werking van adrenaline moet afremmen,

 

Pijnlijke maandstonden en chronische pijn: een en dezelfde strijd?

De onderzoekers leidden uit al deze elementen af dat pijnlijke maandstonden op het lichaam van de betroffen vrouwen een gelijkaardig effect hebben als chronische pijn, ook al treedt de menstruatiepijn maar enkele dagen per maand op. Reden te over om deze pijn snel en doeltreffend te behandelen! Het is niet omdat u maar af en toe pijn hebt, dat u er niets aan mag doen. Als de geneesmiddelen die u gewoonlijk neemt het probleem niet oplossen, kunt u uw arts altijd om een ander middel vragen.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/04/2015
Origineel artikel geschreven door op 09/05/2011

Bronnen: (1) Vincent, K. et al., Pain, april 2011. (2) Smith, CA et al., Cochrane database of systematic reviews, januari 2011.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten