Pijn ter hoogte van de thorax zonder infarct: de pijn aanpakken ...

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 21/11/2006 - 00h00
-A +A

PUB

Gastro-oesofagale reflux uitsluiten

Als een infarct uitgesloten wordt, zal men onderzoeken of er sprake is van gastro-oesofagale reflux. Zuuroprispingen vanuit de maag tasten in dat geval de slokdarm aan en dat kan erg pijnlijk zijn. Zo pijnlijk zelfs, dat men aan een hartinfarct denkt. Radiologische en fysiologische onderzoeken worden dan uitgevoerd om de tweede oorzaak van pijn aan de thorax uit te sluiten.

De pijn behandelen met hypnose

Als men weet dat de pijn ter hoogte van de thorax niet te wijten is aan een hartinfarct en ook niet aan gastro-oesofagale reflux, dan moet een pijnbestrijdende behandeling ingesteld worden. Maar dat is niet altijd eenvoudig. Vaak moeten verschillende geneesmiddelen- en andere behandelingen uitgetest worden vooraleer men een doeltreffende oplossing vindt. Daarbij zal uw arts onder meer proberen te weten te komen in welke omstandigheden de pijn optreedt.

Hypnose is een van de behandelingen die overwogen kan worden. Een recente studie heeft aangetoond dat bij 80% van de patiënten met pijn aan de thorax waarvoor geen oorzaak kon gevonden worden, de pijn significant daalde met hypnose. In hetzelfde onderzoek daalde de pijn bij patiënten die een placebo kregen slechts in 23% van de gevallen.

Als u pijn hebt ter hoogte van de borst die geen baat vindt bij klassieke behandelingen, dan kunt u een beroep doen op een gespecialiseerde psychiater of psycholoog. Uw behandelende arts kan u ook doorverwijzen naar een pijnkliniek.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 21/11/2006 - 00h00 Jones H et al. Treatment of non-cardiac chest pain: a controlled trial of hypnotherapy. Gut 2006;55:1403-1408.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB