Pijn in de onderbuik? Raadpleeg een arts!

Pijn in de onderbuik? Raadpleeg een arts!

Pijn in het bekken of de onderbuik komt vaak voor en de meeste vrouwen kunnen erover meespreken. Deze pijn kan acuut of chronisch zijn. De oorzaken zijn uiteenlopend en moeten mensen ertoe aanzetten een arts te raadplegen.

Buikpijn komt vaak voor

Pijn in de onderbuik: alle vrouwen kunnen erover meespreken. Van een gewone constipatie, een geïrriteerde darm met gasvorming, pijnlijke maandstonden tot tegenspoed waarvan de buik in een knoop gaat liggen... De oorzaken zijn eindeloos. Toch moet men waakzaam blijven, want er bestaan ook ernstige oorzaken en het is beter een arts te raadplegen voor het te laat is.

Pijnlijke maandstonden: endometriose?

Laten we het hebben over het voorbeeld van de pijnlijke maandstonden. Wel, dit is niet normaal. Als dit probleem vaak voorkomt, moet u een arts raadplegen, want er bestaat een ziekte waarbij dit een symptoom is: endometriose. Wat is dit? Tijdens elke cyclus maakt de baarmoeder een nieuw slijmvlies aan, waar zich in geval van een bevruchting een eitje in kan nestelen. Als er geen zwangerschap volgt, zullen de maandstonden dit slijmvlies uit het lichaam verwijderen en samen met het bloed uit de vagina evacueren. Maar het gebeurt ook dat dit slijmvlies zich buiten de baarmoeder, ofwel via de baarmoederhals naar beneden toe ontwikkelt, waardoor seksuele betrekkingen pijnlijk worden. Ofwel ontwikkelt het zich naar boven toe naar de oviducten, waardoor de eierstokken of zelfs de buikholte worden aangetast. In dat geval zal er dus bij elke menstruatie een bloeding ontstaan in het bekken, wat de pijn in de onderbuik verklaart. Het is heel belangrijk dat deze ziekte wordt gediagnosticeerd, want ze kan behandeld worden. Onbehandeld kan ze echter leiden tot steriliteit.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/12/2015
Origineel artikel geschreven door op 18/04/2006

Bronnen: Le Quotidien du médecin van 4 april 2006, nr. 7933

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Endometriose, symptomen en behandelingen

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten