• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Pijn aan de voeten: een overzicht van mogelijke oorzaken!

Pijn aan de voeten: een overzicht van mogelijke oorzaken!

Onze voeten krijgen niet de aandacht die ze verdienen.

Het zijn nochtans zij die ons dragen tijdens de 100.000 à 180.000 km die we tijdens ons leven afleggen.

Mycosen, wratten, blaren, ... Wat doet er pijn aan onze voeten?

Hou uw voeten in topvorm

Onze voeten zijn één van de meest verwaarloosde lichaamsdelen.

We hebben al te vaak de neiging om hun kwaaltjes te verbergen in onze sokken of schoenen, terwijl ze op lange termijn tot ernstige medische problemen kunnen leiden, in sommige gevallen zelfs tot invaliditeit.

Zonder voeten zijn en staan we nergens. Wist u bijvoorbeeld dat we 10.000 tot 17.000 passen per dag afleggen? Gezonde voeten zijn het geheim van een goede mobiliteit.

Wie voldoende beweegt - hij of zij hoeft daarom zeker geen topsporter te zijn - , leeft langer en gelukkiger. Met loden voeten wordt het echter moeilijker om van het leven te genieten.

Pijnlijke voeten: kleine kwaaltjes

 • Blaren: Een kleine zwelling onder de opperhuid vol sereus vocht, door te lange wrijvingen (van ultrapuntige muiltjes bijvoorbeeld).
 • Eelt: Het kan gaan om een eeltplek, een eeltknobbel of een likdoorn. Een eeltplek zit meestal op de voorkant van de voetzool, een eeltknobbel aan de zijkant van de voet. Het gaat om verdikkingen van de dodecellenlaag van de huid, de hoornlaag, die zich vormen als reactie op herhaalde druk of wrijving (meestal zijn de schoenen de schuldigen). Een likdoorn is kleiner en minder dik in het midden dan in de omtrek. Hij is pijnlijk als hij de gevoelszenuwen bereikt in de diepere huidlagen. Hij kan hard of - wat zeldzaam is - zacht zijn. Bij een harde likdoorn vormt er zich in het midden een korst. Een zachte likdoorn zit tussen twee tenen en wordt ook wel eksteroog genoemd.
 • Kloven: Een kloof kan ontstaan na een eeltplek, vaak in de hiel. Er bestaat gevaar voorinfectie.
 • Wratten: Een wrat is een huiduitwas. Het gaat om een virus waardoor de huidcellen ongebreideld gaan woekeren. Wratten genezen vaak spontaan. Toch is het aan te raden om ze te laten behandelen, wegens het gevaar voor besmetting van andere lichaamsdelen of andere mensen (bedankt, zwembad!).
 • Ingegroeide nagel: De hoeken van een nagel kunnen door te groeien doordringen in het naburige vlees. Dat veroorzaakt een pijnlijke ontsteking, een roodachtige zwelling of zelfs een etterende infectie.
 • Mycosen: Mycosen zijn infecties door microscopische schimmels. Ze komen vaak voor tussen de tenen en onder de nagels. Ze veroorzaken jeuk en een slechte geur, zijn wit of geelachtig, én besmettelijk. Ook overmatig gebruik van zeep (behalve zure zepen) verhoogt de kans op schimmelinfecties.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/04/2013
Origineel artikel geschreven door op 29/07/2003

Bronnen: Médi-Sphère 191, 3 april 2002.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten