Piercings: riskant of onschadelijk?

Piercings: riskant of onschadelijk?

Het zetten van piercings is tegenwoordig strikt gereglementeerd. Dat beperkt de risico’s op infecties. Toch kunnen er bij piercings altijd nog complicaties optreden. Wat zijn nu precies die mogelijke complicaties bij piercings, en komen ze vaak voor?

Piercings worden door de huid, door het slijmvlies of door het kraakbeen gezet en bestaan al sinds de oudheid. Vandaag is deze praktijk erg in de mode en vooral bij jongeren wijd verspreid,

Maar hoe populair piercings ook zijn, in 30 tot 40% van de gevallen treden er complicaties op, en dat ondanks de reglementering die rond het zetten van een piercing geldt. Deze complicaties kunnen infecties zijn, ze kunnen het gevolg zijn van handelingen in het dagelijkse leven, of ze kunnen te maken hebben met de plaats waar de piercing is aangebracht.

 

Piercings: het risico op infecties.

Infectieuze complicaties komen voor in 10 tot 25% van de gevallen.

De infectie kan worden opgelopen bij het zetten zelf van de piercing, en zeker als dat gebeurt zonder dat de basisregels van hygiëne worden nagevolgd. Ze kan ook het gevolg zijn van een latere besmetting tijdens de verzorging van de genezende wonde. Of ze kan te wijten zijn aan het verkeerd behandelen van de doorboorde zone of het ingebrachte sieraad. In de meeste gevallen wordt de infectie veroorzaakt door de Staphylococcus aureus (een bekende bacterie die voedselvergiftiging, etterende infecties en zelfs levensbedreigende sepsis-infecties veroorzaakt). Soms komt ze voor samen met een infectie met de bacterie Pseudomonas aeruginosa. De ernst van de infecties hangt af van de mate waarin de bacteriën zich in het lichaam verspreiden en of ze bijvoorbeeld ook het bot en/of het kraakbeen aantasten. Er bestaat ook gevaar voor overdracht van het aidsvirus en van hepatitis B, C en D.

 

Wat te doen bij een infectie?

Haal de piercing eruit en raadpleeg uw huisarts. Die zal lokaal wat weefsel wegnemen om te kunnen bepalen om welke bacterie het gaat en zo de geschikte antibioticakuur te kunnen voorschrijven. Soms is ook het opensnijden of draineren van de wonde noodzakelijk.

 

Artikel gepubliceerd door op 05/04/2011

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Risico’s van orale piercings

 • Bij het zetten van een piercing wordt er een gaatje gemaakt in de huid of het slijmvlies van de tong, de huig, de ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating