Pesten op school: hoe moet u reageren?

Gepubliceerd door Lauranne Garitte, gezondheidsjournaliste op 06/01/2016 - 09h52
-A +A

Wat verstaat men precies onder pesten?
Hebt u al enkele weken het gevoel dat er iets schort bij uw kind? Zondert het zich af, wil het niet meer naar school en is zijn zelfbeeld bijzonder laag? Misschien wordt het wel gepest op school? Maar hoe spoort u dat fenomeen op? En vooral, hoe moet u reageren zonder de situatie nog te verergeren?

PUB

Hoe kan ik weten of mijn kind gepest wordt?

"Pesten op school is een vorm van dominant gedrag dat herhaald wordt en waardoor een kind psychisch gaat lijden en een gevoel van machteloosheid krijgt", zo omschrijft Bruno Humbeeck het fenomeen. In België krijgt 10 tot 15 % van alle schoolgaande kinderen - van de kleuterschool tot de universiteit - ermee te maken.

Duiken de schoolresultaten van uw kind naar omlaag? Is zijn zelfbeeld bijzonder laag? Heeft het de neiging om zich te isoleren en reageert het extreem gevoelig bij het minste teken van agressie? Het zijn allemaal signalen die Bruno Humbeeck bestempelt als mogelijke tekenen van pesten op school. "Maar," voegt Benoît Galand, onderzoeker en docent aan de faculteit van Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de UCL, eraan toe: "die veranderingen kunnen ook uit een heel ander probleem voorkomen, zoals de breuk met een lief".

Luister naar uw kind

Eerste tip: ga in gesprek met uw kind. "Laat zien dat u er voor uw kind bent als het zich slecht voelt, zonder u te willen opdringen", raadt Bruno Humbeeck aan. Kinderen  praten gewoonlijk over wat ze meemaken. Neem die dingen niet te licht op. Ga dieper in op wat uw kind vertelt, vraag het of het om een geïsoleerd feit gaat of net om iets wat herhaaldelijk gebeurt. "Door gespreks- en luistermomenten met uw kind in te voeren, zal het zich veilig voelen en erover kunnen praten", vult Benoît Galand nog aan.

Het heeft volgens de twee specialisten echter weinig zin om kinderen nodeloos bang te maken door over pesten op school te praten als er geen vuiltje aan de lucht is. Het  fenomeen van het cyberpesten, dat met de sociale media en de communicatietechnologieën zijn opgang heeft gemaakt, moet dan weer wel ter sprake komen. Bruno Humbeeck vindt dat "In plaats van een kind formeel de toegang tot het internet te verbieden, u het beter duidelijk kunt maken dat u er bent als er problemen zij".

Gepubliceerd door Lauranne Garitte, gezondheidsjournaliste op 06/01/2016 - 09h52

Met dank aan Bruno Humbeeck, psychopedagoog aan de universiteit van Mons (Service de recherches en inclusion sociale), en aan Benoît Galand, onderzoeker en docent aan de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de UCL

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels