• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Peritonitis

Peritonitis
Buikvliesontsteking; ontstekingsproces van het buikvlies of peritoneum dat zowel de binnenbekleding van de buikholte vormt alsook de meeste buikorganen omgeeft.

Bacteriële peritonitis
Buikvliesontsteking veroorzaakt door bacteriën; een ontstekingsproces van het buikvlies of peritoneum dat zowel de binnenbekleding van de buikholte vormt alsook de meeste buikorganen omgeeft. In het algemeen is er sprake van een monobacteriële infectie met als belangrijkste kenmerken:

- buikpijn;
- braken;
- koorts;
- dorst;
- klamme huid;
- weinig urineproductie;
- zweten;
- snelle pols;
- verlaagde bloeddruk.

De ernst van de aandoening wordt bepaald door de uitgebreidheid van de ontsteking van het buikvlies. In het algemeen bestaat de behandeling uit antibiotica. Vaak moeten ook de vitale functies van het lichaam ondersteund worden.

Chemische peritonitis
Het ontstekingsproces wordt veroorzaakt door een in de buikholte uitgestort (steriel) lichaamsvocht: maagsap, alvleeskliersap, gal, urine, bloed. Er ontstaat een diffuse, weinig reactieve aandoening van het buikvlies. Shock is een ernstige complicatie die de dood kan veroorzaken.

Mechanische peritonitis
De oorzaak is een mechanische prikkel: achtergebleven hechtingsmateriaal, sonde, drain, catheter, depper. Secundair treedt bijna altijd een ontstekingsproces van micro-organismen op.

Tuberculeuze peritonitis
Buikvliesontsteking door tuberkelbacillen; ontstekingsproces van het buikvlies of peritoneum dat zowel de binnenbekleding van de buikholte vormt alsook de meeste buikorganen omgeeft.
De ontsteking kan voorkomen als een primaire buikinfectie zonder aantoonbare primaire tuberculeuze aandoening in de longen, darmen of inwendige vrouwelijke geslachtsorganen. De belangrijkste symptomen zijn:
- chronische buikpijn;
- obstructie van de darm;
- ophoping van vocht in de buikholte.

De behandeling bestaat uit de toediening van specifieke antibiotica.

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Medische encyclopedie, rubriek Spijsverteringsstelsel

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming

Uw interactief gedeelte over Spijsverteringsaandoeningen

Neem deel aan de meest recente discussies