Pemphigus

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Blaarvorming in de huid met verlies van het verband tussen de cellen in de oppervlakkige lagen van de huid.

Pemphigus benignus
Deze vorm van pemphigus is relatief goedaardig en heeft een mild verloop.

Pemphigus conjunctivae
Deze vorm van pemphigus is vooral op het bindvlies van het oog gelokaliseerd en maakt deel uit van de pemphigus vulgaris.

Pemphigus contagiosus
Deze vorm van pemphigus is besmettelijk, veroorzaakt door een bacteriële huidinfectie. De blaren die gevormd zijn hebben een etterige inhoud.

Pemphigus erythematosus
Deze vorm van pemphigus is besmettelijk, veroorzaakt door een bacteriële huidinfectie. De blaren die gevormd zijn hebben een etterige inhoud. De aandoening wordt beschouwd als een auto-immuunziekte.
Dit is een relatief goedaardig verlopende vorm van pemphigus foliaceus. De huidaandoening wordt gekenmerkt door:
- rode, squamocrusteuze letsels;
- lokalisatie op hoofd, in het gezicht, op de borst en rug.
De behandeling bestaat uit cytostatica en corticosteroïden.

Pemphigus foliaceus
Deze vorm van pemphigus is besmettelijk, veroorzaakt door een bacteriële huidinfectie. De blaren die gevormd zijn hebben een etterige inhoud. De aandoening wordt beschouwd als een auto-immuunziekte.
De huidziekte begint meestal met de vorming van kleine, slappe blaren, die tot schilfers indrogen en waarbij een sterk erytheem ontstaat. De behandeling bestaat uit corticosteroïden.

Pemphigus neonatorum
Bij kinderen vlak na de geboorte optredende, zich snel uitbreidende, etterige huidontsteking, gepaard gaande met blaarvorming, veroorzaakt door stafylokokken.

Pemphigus vegetans
Vaak sluipend beginnende ziekte van de huid en slijmvliezen (primaire aandoening vaak alleen aan het mond- en schedeslijmvlies), gekenmerkt door blaarvorming op een schijnbaar normale huid. Deze blaren barsten gemakkelijk, waarna erosies optreden die zich uitbreiden zodat zeer grote, vochtige, pijnlijke gebieden ontstaan. De aandoening wordt beschouwd als een auto-immuunziekte.

De pemphigus vegetans is een variant van de pemphigus vulgaris, voorkomend bij patiënten met een betere weerstand. De aandoening begint meestal als een gewone pemphigus (met blaarvorming); maar de blaren gaan snel stuk. De erosies genezen niet maar vormeg zogenoemde vegeterende, wratachtige granulaties, die vaak jeuk veroorzaken.

Voorkeursplaatsen zijn:
- oksels;
- liezen;
- onder de borsten;
- in de bilnaad;
- mondslijmvlies.
De behandeling bestaat uit corticosteroïden.

Pemphigus vulgaris
Vaak sluipend beginnende ziekte van de huid en slijmvliezen (primaire aandoening vaak alleen aan het mond- en schedeslijmvlies), gekenmerkt door blaarvorming op een schijnbaar normale huid. Deze blaren barsten gemakkelijk, waarna erosies optreden die zich uitbreiden zodat zeer grote, vochtige, pijnlijke gebieden ontstaan. De aandoening wordt beschouwd als een auto-immuunziekte. De behandeling bestaat uit corticosteroïden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Blaren: voorkomen en behandelen Gepubliceerd op 04/01/2017 - 08h46

Blaren zijn banale kwaaltjes die vooral vaak voorkomen in de zomer wanneer men geen kousen draagt. Maar dat is nog geen reden om bij te pakken te gaan zitten! Blaren kunnen vermeden worden mits men een aantal maatregelen neemt. Duiken de blaren toch...

Jongeren: denk aan uw voeten Geüpdatet op 21/02/2006 - 00h00

De voet draagt heel het lichaamsgewicht. Hij staat ook constant onder druk. Dat is meer dan reden genoeg om er heel goed zorg voor te dragen. Nochtans worden de voeten vaak verwaarloosd. Aangezien bepaalde afwijkingen zich vaak uiten tijdens de adole...

10 tips voor een goede voetenverzorging Gepubliceerd op 18/06/2012 - 14h58

Onze voeten krijgen het het hele jaar door hard te verduren, en zeker in de zomer. Probeer ze dagelijks te verzorgen, want ze zijn veel te kostbaar om ze te verwaarlozen. Hieronder geven we u in tien vragen / antwoorden de basiszorgen voor gelukkige...

Mooie voeten in de zomer! Gepubliceerd op 26/07/2015 - 16h36

Tijdens de zomermaanden trekken we regelmatig onze schoenen uit en kunnen we onze tenen nog eens frisse lucht laten opsnuiven... Een goede gelegenheid om ons te buigen over diezelfde tenen om definitief een einde te maken aan hun kleine problemen.

Meer artikels