• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  13 mening
 • Getuigenissen (0)

Peesontsteking oorzaak nummer één van schouderpijn

Peesontsteking oorzaak nummer één van schouderpijn

Een peesontsteking of tendinitis is de meest voorkomende oorzaak van pijn in de schouder. De ontsteking van de schouderpezen hindert bij het bewegen van de schouder, vooral in de hoogte. Ze veroorzaakt ook pijn die kan uitstralen naar de hals of de vingers. 

Waarom heb ik pijn in mijn schouder?

Pijn in de schouder kan diverse oorzaken hebben zoals artrose, artritis, een slijmbeursontsteking of - in de meeste gevallen - tendinitis of een peesontsteking.

Bij tendinitis is de ontsteking het gevolg van een klein scheurtje in de pees. Dat letsel wordt vaak veroorzaakt door repetitieve handelingen bij het sporten, bij beroepsactiviteiten of bij vrijetijdsbestedingen zoals klussen. De belasting beschadigt het gewricht doordat de wrijvingen tot slijtage leiden. Soms gaat de ontsteking gepaard met afzetting van kalk, een verdedigingsreflex van het lichaam.

 

Peesontsteking of slijmbeursontsteking?

Pijn in de schouder kan ook het gevolg zijn van een slijmbeursontsteking of bursitis. De slijmbeurzen zijn met synoviaal vocht gevulde platte zakjes die rond de gewrichten zitten. Ze beschermen de spieren, de botten en de ligamenten als het schoudergewricht beweegt. Een slijmbeurs- en peesontsteking worden allebei veroorzaakt door repetitieve bewegingen, maar de symptomen verschillen gedeeltelijk.

 

Een pees- en slijmbeursontsteking uiten zich allebei door pijn in de schouder die bij het bewegen heviger wordt. De aangetaste zone is ook rood.

Bij tendinitis of peesontsteking wordt de pijn ook ‘s nachts erger. Bij bursitis of slijmbeursontsteking wordt de pijn erger als men op de schouder steunt.

Bij een slijmbeursontsteking is de schouder ook gezwollen en dus niet alleen rood.

 

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/04/2013
Origineel artikel geschreven door op 08/08/2011

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden