Patiëntenopvoeding: als u nu eens zelf voor dokter zou spelen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/02/2013 - 16h46
-A +A

De term is misschien wat ongelukkig, maar patiëntenopvoeding of -educatie is een eenvoudig concept dat vooral heel goed werkt.

Wat is patiëntenopvoeding precies?

Met deze term wordt alles bedoeld wat een patiënt kan worden bijgebracht om hem actief te betrekken bij de verzorging van zijn ziekte.

De ziektes waarover het gaat, zijn vaak aandoeningen die chronisch zijn of zich langzaam en sluipend ontwikkelen, zoals diabetes, polyartritis, de ziekte van Parkinson, enz. Aandoeningen dus waarmee de patiënten moeten leren leven.

De bedoeling van de educatie is om samen met de patiënt een levenswijze te vinden die de impact van de ziekte minder groot maakt.  Dat kan door:

  • De factoren te vermijden die de ziekte verergeren. Bij diabetes bijvoorbeeld leert de patiënt een evenwichtig dieet te volgen.
  • Door de beste strategieën toe te passen en zo het dagelijkse leven te vergemakkelijken. Het gebruik van hulpmiddelen kan de uitval van de gewrichten compenseren bij polyartritis, het aanleren van braille kan gedeeltelijke of volledige blindheid compenseren, enz.
  • Door de goede follow-up van de behandeling te bevorderen. Als de patiënt snapt hoe zijn behandeling werkt, wat ze oplevert en hoe hij er het meeste voordeel uit kan halen, zal hij er zich ook beter aan houden.

 

Autonomie van de patiënt: de eerste prioriteit

De patiëntenopvoeding gaat ervan uit dat als de patiënt zijn ziekte autonoom kan beheren, dat veel beter zal gebeuren dan wanneer alleen dokters dat doen.

We komen nog eens terug bij de diabeteslijder en zijn dieet: de arts kan niet bij elke maaltijd achter hem staan om hem te zeggen wat hij wel en wat niet mag eten. De zieke moet op eigen houtje beslissen de juiste keuzes maken, elke dag opnieuw.

Maar daarvoor moet hij wel weten dat hij niet te veel vet en suiker mag eten:

  • Hij moet de ziekte en de mogelijke gevolgen kennen en er zich van bewust zijn dat zijn gedrag een rechtstreekse impact heeft.
  • Hij moet de behandeling of het dieet zo kunnen toepassen in zijn dagelijkse leven dat hij door de ziekte niet alles moet laten.
  • Hij moet kunnen omgaan met de gevolgen van een slechte keuze.
  • Hij moet zich bewust zijn van zijn krachten en vaardigheden.

Een patiënt moet dus geïnformeerd en gemotiveerd worden om goed met zijn ziekte te kunnen omgaan. Maar hoe verwerft hij dat alles?

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/02/2013 - 16h46
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
vosje

Goed verhaal!
Zelf vat ik het liever samen onder de paraplu van 'patient empowerment'. Al die activiteiten die de patiënt meer 'power' geven om zijn ziekte te begrijpen en zich begrepen te voelen. Daarnaast ook meer regie over zijn leven te krijgen. Dat geeft naast betere, meetbare gezondheid (therapietrouw medicatie bijvoorbeeld) ook een psychologisch beter voelen.

In de spreekkamer zou er door veel uitleg en vragen over medicatiegebruik (gaat het goed, lukt het elke dag, etc...) zoveel meer gezondheidswinst te behalen zijn...

En ja naast patiëntenverenigingen (heel nuttig), niet te vergeten de patiëntenfora. Die zijn vaak nuttiger dan gedacht.

Interessant boek: http://www.patientencommunities.nl/
Onderzoek in samenwerking VU Amsterdam.

PUB
Lees ook
Hoe krijgt u erkenning bij uw baas? Gepubliceerd op 30/04/2014 - 15h50

Uw baas is belangrijk, want van hem of haar hangt af hoe u zich voelt in uw baan. Maar er is nog meer. Ook uw professionele carrière, de sfeer tussen de collega's, het succes van de projecten waar u aan meewerkt en natuurlijk ook uw loon aan het eind...

Geef uw nieuwe pup een warm onthaal! Geüpdatet op 10/04/2007 - 00h00

Denkt u eraan een hondje in huis te nemen? Zijn aankomst bij u thuis, het afscheid van zijn moeder, zijn broers en zussen en het moeten wennen aan een nieuwe omgeving zorgen vaak voor behoorlijk wat stress . Probeer die stress tot een minimum beperke...

Meer artikels