Passief roken veroorzaakt gedragsstoornissen bij kinderen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 01/10/2015 - 10h44
-A +A

Onderzoekers van het Franse Inserm hebben een link vastgesteld tussen passief roken en gedragsstoornissen - vooral dan emotionele problemen - bij schoolgaande kinderen. Het risico is nog groter «als de blootstelling zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte plaatsvindt».

PUB

Meer gedragsstoornissen op schoolgaande leeftijd bij kinderen die passief roken

De gevolgen op schoolgaande leeftijd van passief roken werden onderzocht bij 5.200 Franse kinderen. Het verdict: 21% van de kinderen was onderhevig geweest aan passief roken en die kinderen liepen het meest risico op emotionele en gedragsproblemen.

Neurotoxisch effect van passief roken leidt tot gedragsstoornissen

De studie bevestigt het neurotoxisch effect op de hersenen van nicotine in tabakrook, aldus de onderzoekers. «Tijdens de zwangerschap stimuleert nicotine de acetylcholinische receptoren en veroorzaakt de stof structurele veranderingen in de hersenen. In de eerste levensmaanden verstoort de  blootstelling aan tabaksrook het metabolisme van de eiwitten, waardoor ook de groei van de neuronen verstoord wordt».

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 01/10/2015 - 10h44

Chastang J. et coll., Correction: Postnatal Environmental Tobacco Smoke Exposure Related to Behavioral Problems in Children, PlosOne, Published: September 9, 2015, DOI: 10.1371/journal.pone.0138164, http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0138164.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels