Passief roken: niet politiek correct

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 18/07/2006 - 00h00
-A +A

Het probleem van passief roken neemt af en men is zich steeds meer bewust van de schadelijke effecten ervan. Het percentage mensen die last hebben van de rook van anderen, is met 40% afgenomen. En het aantal rokers zou in de ontwikkelde landen met 15% gedaald zijn.

PUB

40% minder slachtoffers van passief roken en 15% minder rokers

Het lijkt erop dat de strijd tegen actief en passief roken stilaan vruchten begint af te werpen, dat de wettelijke maatregelen efficiënt zijn en dat er eindelijk sprake is van een mentaliteitswijziging. Deze resultaten blijken uit een internationale enquête die in 14 landen werd gehouden: 12 Europese landen, Australië en de Verenigde Staten. Bijna 9.000 personen werden ondervraagd, een eerste keer in het begin van de jaren 90 en 10 jaar later opnieuw.
Tussen 1990 en 1994 werd 40,6% van de bestudeerde bevolking geconfronteerd met passief roken, vandaag is dat nog 24%. Hoewel de nieuwe wetgeving in de verschillende landen ook een grote rol heeft gespeeld, is er ook duidelijk sprake van een mentaliteitsverandering. Het is niet langer politiek correct om je buurman "uit te roken".
De mensen hebben blijkbaar eindelijk begrepen hoe schadelijk passief roken wel is.
Het aantal mensen dat actief rookt, gaat er ook op achteruit: in 1990 waren er nog 33,9% rokers, 10 jaar later is dat cijfer teruggelopen tot 28,7%, een daling van 15%.
We merken op dat deze daling het sterkst is bij mensen boven de 30 jaar en dat het vooral mannen zijn die minder roken: de daling bedraagt 7,5% bij mannen, tegen 4,5% bij vrouwen. Dit fenomeen zou kunnen verklaard worden door angst voor gewichtstoename. We merken namelijk op dat vrouwen met overgewicht in vergelijking met slanke vrouwen maar de helft zo vaak beslissen om te stoppen met roken.

Sociale ongelijkheid

Op basis van sociale factoren blijven er grote verschillen bestaan. Zo doet samenwerken met rokers, de kans om te stoppen met 55% dalen, en een rokersgerichte werkomgeving met 30%. En ten slotte is de kans dat laaggeschoolden erin slagen te stoppen met roken 30% kleiner.

Dergelijke gegevens moeten het mogelijk maken om antirookcampagnes beter af te stemmen op de kwetsbaarste bevolkingsgroepen: jongeren, vrouwen en kansarmen.

We herinneren eraan dat hulp zoeken de slaagkansen op een definitieve "rookstop" aanzienlijk verhoogt...

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 18/07/2006 - 00h00 Enquête European Community Health Survey (ECRHS), European Respiratory Journal, 2006, vol 27 (3).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Op jonge leeftijd roken, verhoogt de kans op diabetes Geüpdatet op 06/06/2006 - 00h00

Roken is niet alleen een risicofactor voor hart- en vaatziekten en kanker, maar verhoogt ook de kans op diabetes . Deze conclusie werd geformuleerd na de vaststelling dat jonge rokers makkelijker glucose-intolerantie krijgen, die typisch is voor diab...

Meer artikels