• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Partners op pensioen? Voorbereiding is een must

Partners op pensioen? Voorbereiding is een must

Het pensioen is vaak erg welkom na een goed gevulde carrière, maar het kan ook een moeilijke etappe zijn. Het is in zekere zin een nieuw leven dat begint en dat kan niet zonder de nodige voorbereidingen en aanpassingen!

Het pensioen, een tweede huwelijksleven

Na decennia samenleven met een actieve werknemer, komt het ogenblik waarop men door het leven moet gaan met een 'werkloze'. Het is een verandering die niet onderschat mag worden, temeer omdat het pensioen op zich soms ook al een moeilijk moment is, ook al omdat het vaak gepaard gaat met kinderen die het ouderlijk nest verlaten. Een koppel dat solide is, is een groot voordeel bij het beleven van deze levensfase. Om het zo te houden en om van de voordelen van het nieuwe leven te kunnen genieten, is het belangrijk dat men tijd uittrekt om over alle aspecten -ook de delicate- van de overgang van een actief leven naar het pensioen te praten. Wij stippen er alvast een aantal aan.

Familie: het pensioen biedt mogelijkheden

Het pensioen geeft in de eerste plaats meer tijd omdat de professionele verplichtingen wegvallen. Maar die gewonnen vrijheid kan ook een bron van conflicten zijn wanneer de manier waarop de gepensioneerde zijn tijd gebruikt, niet naar de zin is van de partner. De situatie is nog anders wanneer men rekening houdt met de hele familie: gaan de gepensioneerde grootouders meer tijd hebben voor hun kinderen en hun kleinkinderen? En zo ja, is dat dan naar tevredenheid van alle partijen? Het goede nieuws is dat heel wat mogelijkheden zich aanbieden door het pensioen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/08/2015
Origineel artikel geschreven door op 01/04/2008

Bronnen: Sara Yogev, "La retraite, l'amour en plus", uit. Le souffle d'or

Vindt u het artikel interessant?