PUBLICITÉ

Parkinson en slaapstoornissen: oorzaken en oplossingen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/02/2015 - 17h46
-A +A

De ziekte van Parkinson gaat heel vaak gepaard met slaapstoornissen.

Zo klagen heel wat parkinsonpatiënten over slaapstoornissen, vooral dan over slaperigheid overdag. Hoe valt dat te verklaren?

PUB

Wat is het verband tussen de ziekte van Parkinson en slaapstoornissen?

Patiënten met de ziekte van Parkinson klagen heel vaak over allerlei slaapstoornissen. Een deel van die klachten hangt wellicht gewoon samen met het verouderingsproces, zoals minder uren en minder goed slapen. Ook depressie kan een rol spelen, aangezien ze vaak optreedt bij de ziekte van Parkinson, en slapeloosheid bevordert.

Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen trouwens gedragsstoornissen hebben tijdens de paradoxale slaap. De patiënten gaan erdoor in hun slaap handelen zoals ze dat in hun dromen doen. Dat uit zich in hevige bewegingen, maar ook in geroep, slagen, enz. De slaap is daardoor natuurlijk verstoord, net als die van de partner. 

Patiënten klagen ook heel vaak over slaperigheid overdag. Die kan zover gaan dat ze plots inslapen zonder het te kunnen verhelpen. Slapen overdag kan heel gênant zijn. Er zijn meerdere factoren die het fenomeen kunnen verklaren: enerzijds is er de ziekte zelf, maar daarnaast is er ook het gebrek aan slaap ‘s nachts (door de hoger vermelde oorzaken). Soms maakt ook de medicatie slaperig.

Hoe kunnen de slaapstoornissen bij de ziekte van Parkinson bestreden worden?

Het is uiteraard aan te raden om het probleem te bespreken met uw behandelend arts.

Sommige geneesmiddelen verhinderen bijvoorbeeld de gedragsstoornissen tijdens de paradoxale slaap.

Naast het aanpassen van de medicatie - voor zover dat kan - kunnen ook bepaalde veranderingen in de leefgewoonten soms van groot nut zijn:

  • Zorg ervoor dat de nachtomgeving inspeelt op de specifieke behoeften die de ziekte van Parkinson meebrengt en aan de beperkte mobiliteit die ze veroorzaakt: is het bed comfortabel genoeg? Is alles binnen handbereik om te voorkomen dat de patiënt het bed uit moet?

  • Vermijd lange siësta's. Slaperigheid overdag is vaak niet te vermijden. Let wel: een kort middagdutje kan zeker geen kwaad, integendeel, maar als u overdag in totaal meer dan één uur slaapt, dreigt dat uw nachtslaap aan te tasten.

  • Het lijkt vanzelfsprekend, maar het kan geen kwaad om er nog eens aan te herinneren: vermijd vanaf 16 uur alle opwekkende middelen (cafeïne, theïne, nicotine). Ook te zware maaltijden zijn slecht voor uw slaapkwaliteit.

  • Tot slot nog dit: bij slaapproblemen kan het heel nuttig zijn om altijd op hetzelfde tijdstip op te staan en te gaan slapen.
Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/05/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/02/2015 - 17h46

Association Parkinson asbl; Arnulf, I. et al., Parkinsonism and related diseases, december 2009

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ