Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/03/2017 - 16h57
-A +A

PUB

Een balans om uw burn-out te evalueren

Ideaal zou natuurlijk zijn dat de ouders hulp zoeken vóór de burn-out echt doorbreekt of te ernstig wordt. Daarom is het volgens Moïra Mikolajczak nuttig dat ouders een soort balans van hun burn-out opmaken: “Er zijn veel elementen die meespelen in het feit of een ouder er al dan niet onderdoor gaat. Sommige elementen beschermen hem daar net tegen, zoals de steun van een partner, een netwerk van vrienden of een positief zelfbeeld. Andere maken er iemand net vatbaarder voor, zoals al bestaande angstproblemen, stresserende gebeurtenissen, een professionele situatie die geen flexibiliteit toelaat, enz.” Inzicht in al die verschillende elementen kan ervoor zorgen dat iemand de juiste hulp zoekt: een relatietherapie, hulp om de angsten de baas te worden, begeleiding in de opvoeding van en de relaties met de kinderen, of nog iets anders. “Maar het is niet nodig om een specialist in parentale burn-out te zoeken om het probleem te overwinnen”, besluit Moïra Mikolajczak.

Voor meer informtie:

* Mikolajczak, M, Roskam, I.,  ‘Le burn-out parentale, l’éviter et s’en sortir’, uitg. Odile Jacob. Het boek is ook als app beschikbaar. U kunt ermee u uw kans op een burn-out testen en de oorzaken proberen te achterhalen. www.burn-outparental.com

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/03/2017 - 16h57

Moïra Mikolajczak, onderzoeker en professor aan de ‘Faculté de psychologie et des sciences de l’éducation’ van de ’Université Catholique de Louvain’ en co-auteur van het werk: Le burn-out parentale, l’éviter et s’en sortir*.

Bekijk dit artikel
PUB