Paratyfus

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Besmettelijke aandoening van het maag-darmkanaal, te onderscheiden in twee typen:
(1) paratyfus A; een door een bacil (salmonella) verwekte, op een licht verlopende buiktyfus gelijkende aandoening die onder slechte hygiënische omstandigheden door besmet voedsel of water wordt overgebracht;
(2) paratyfus B; verzamelnaam voor een aantal maag-darmontstekingen die worden verwekt door onder normale omstandigheden onschadelijke, in de mens levende micro-organismen (salmonella).

Van 8 tot 48 uur na de besmetting doen de eerste verschijnselen zich voor:
- misselijkheid;
- braken;
- koliekachtige buikpijn;
- koorts;
- diarree.

Meestal treedt na twee tot vijf dagen spontaan herstel op, soms blijft gedurende veertien dagen een geringe temperatuurverhoging bestaan, gepaard gaande met diarree.
Hoewel de mens de infectie kan overbrengen, zijn dieren (varkens, runderen, pluimvee, muizen en ratten) de belangrijkste bron. Salmonellose is dan ook te beschouwen als een ziekte afkomstig van een dier. De besmetting van de veestapel wordt veelal onderhouden door besmet voedermeel. Overbrenging van dier naar mens geschiedt echter altijd indirect via besmet vlees of andere dierlijke voedingsmiddelen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Probiotica helpen bij darmziektes Geüpdatet op 06/10/2008 - 00h00

Het lijkt er op dat probiotica een positieve invloed hebben op darmziektes gerelateerd aan stress. Dat suggereert een Canadees onderzoek bij ratten. Ook bij mensen zou er een positief effect zijn, al is nog niet duidelijk hoe en waarom.

Anthrax of miltvuur: een biologisch wapen? Geüpdatet op 21/10/2001 - 00h00

Anthrax of miltvuur is een zeer oude ziekte die nu weer volop in de actualiteit staat. Miltvuur komt voor bij dieren, vooral herkauwers, en minder vaak bij de mens. De mens kan worden besmet via de huid, door het eten van besmet vlees of door het ina...

Meer artikels