Parasomnia, vreemd slaapgedrag…

Parasomnia, vreemd slaapgedrag…

Parasomnia is een aandoening die gekenmerkt wordt door abnormale verschijnselen tijdens de slaap. Bij de hier voorgestelde vormen kan de persoon in kwestie gewoon doorslapen, maar krijgt hij wel minder rust of wordt zijn omgeving gestoord. Parasomnia is weinig bekend. Sommige vormen komen nochtans vaak tot heel vaak voor.

Slaaphallucinaties

Slaaphallucinaties behoren tot de minst bekende vormen van parasomnia. Ze zijn nochtans niet zo zeldzaam. Ze komen voor aan het begin of aan het einde van de slaap. Ze kunnen visueel zijn – dan ziet de betrokkene lichten of vormen – of auditief. In dat geval hoort de betrokkene een naam, een deur die dichtslaat, een rinkelende bel of iets anders. Ze kunnen ook kinesthetisch zijn, dwz. dat ze de waarneming van het lichaam aantasten. Mensen met zulke hallucinaties hebben dan de indruk dat een deel van hun lichaam of hun hele lichaam langer is, ze hebben het gevoel dat ze zweven of vallen, enz. Deze hallucinaties zijn totaal onschuldig en hoeven dus niet behandeld te worden. Ze treden op in de jonge jaren en verminderen daarna om uiteindelijk helemaal te verdwijnen, meestal op oudere leeftijd. Hebt u er last van? Wel, dan bent u niet alleen, want 37% van de bevolking kent dit type van ervaringen.

 

Slaapparalyse

Slaapparalyse of slaapverlamming is best griezelig voor wie het meemaakt, maar is niet ernstiger dan slaaphallucinaties. De betrokkene heeft de indruk dat hij wakker is, maar is niet in staat om zich te verplaatsen, om zijn benen of armen te bewegen, of soms zelfs om te ademen. Dit type parasomnia treedt op aan het begin of aan het einde van de slaap en is vaak heel beangstigend. Het kan bovendien gepaard gaan met hallucinaties. De verlammingservaringen duren hooguit enkele minuten en gaan over zo gauw de persoon in kwestie wakker gemaakt wordt, bijvoorbeeld door de partner. Een kwart tot een derde van de jongvolwassenen (studenten) hebben hier ervaring mee.

 

Artikel gepubliceerd door op 01/03/2011

Bronnen:

Pr Michel Billard, "Le guide du sommeil", uitg. Odile Jacob

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Slaapstoornissen: een overzicht

 • Een slaapstoornis in de zin van slecht slapen is een veelvoorkomend verschijnsel en komt bij 10 tot 20 procent van de ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating