Paracetamol is niet efficiënt als pijnstiller bij rugpijn

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 03/04/2015 - 09h33
-A +A

Paracetamol - bekend van het middel Dolprone® - wordt voorgeschreven als eerstelijnsbehandeling bij rugpijn en artrose. Maar almaar meer studies geven aan dat dit type van pijnstiller niet beter is dan een placebo om rugpijn of artrose te verlichten.

PUB

Paracetamol helpt niet tegen rugpijn of artrose

Perdolan®, Efferalgan® en Dafalgan® zijn geneesmiddelen op basis van paracetamol, de meest gebruikte pijnstiller. Paracetamol wordt traditioneel voorgeschreven voor de behandeling van rugpijn (nekpijn en lage rugpijn) en pijn als gevolg van artrose. Maar een meta-analyse van meer dan tien studies over het onderwerp, waarbij alles samen meer dan 3.500 patiënten betrokken waren, stelt de doeltreffendheid van paracetamol voor deze aandoeningen nu in vraag. Er is nochtans met heel veel criteria rekening gehouden, zoals de intensiteit van de pijn, de handicap, de levenskwaliteit, de veiligheid van de patiënt, de therapietrouw, enz. Maar de eindconclusie is dat paracetamol voor geen enkele van die criteria beterschap brengt. Het middel is dus niet doeltreffender dan een placebo om pijn te verlichten. Alleen bij artrose van de knie werd een lichte verbetering van de klachten vastgesteld na inname van paracetamol.

Artrose en rugpijn: moeten de aanbevelingen herzien worden?

De gegevens stellen de bestaande aanbevelingen voor de behandeling van rugpijn en artrose in vraag. Moeten  patiënten niet meteen meer efficiënte geneesmiddelen aangereikt krijgen, vooral omdat langdurig gebruik van paracetamol bijwerkingen in de lever veroorzaakt?

Ter herinnering: artrose is het gevolg van mechanische slijtage van de gewrichten en geeft soms felle pijn. Artrose is helaas niet te genezen. Er bestaan wel behandelingen die de klachten kunnen verminderen, zoals maatregelen rond leefgewoonten en voeding (eetpatronen, gewichtsverlies, regelmatige lichaamsbeweging, enz.), kinesitherapie, gebruik van een wandelstok, orthesen, enz. Maar ook paracetamol wordt dus als eerstelijnsbehandeling voorgeschreven, eventueel gevolgd door korte kuren met niet-steroïdale ontstekingsremmers (AINS) in de laagst mogelijke efficiënte dosis. Als laatste redmiddel kan ook chirurgie verlichting brengen en de mobiliteit verbeteren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 03/04/2015 - 09h33

Roberts E. et coll., Ann Rheum Dis doi:10.1136/annrheumdis-2014-206914, http://ard.bmj.com/content/early/2015/02/09/annrheumdis-2014-206914.full. HAS, Actualités & Pratiques – N° 57 – Mars 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Paracetamol viert zijn 110de verjaardag Geüpdatet op 21/10/2003 - 00h00

De pijnstillende en koortswerende werking van paracetamol werd ontdekt eind 19de eeuw. Toch kwamen de eerste paracetamoltabletten pas in de tweede helft van de jaren 50 in de handel.

Behandelingen van artrose: een stand van zaken Gepubliceerd op 24/11/2016 - 09h58

Artrose is slijtage van de gewrichten . De aandoening komt heel veel voor, zeker vanaf een bepaalde leeftijd. Bij de 75-plussers heeft zelfs 70 tot 90% er last van. De essentiële vraag die we ons dus moeten stellen: hoe artrose behandelen?

Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Meer artikels