• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Pancreaskanker bestrijden met vijf aanbevelingen

Pancreaskanker bestrijden met vijf aanbevelingenKan pancreaskanker voorkomen worden? Gegevens terzake worden almaar meer precies. Uit het rapport van het World Cancer Research Fund kan men vijf essentiële punten distilleren.

1) Overgewicht en abdominale obesitas bestrijden om het risico te reduceren

De meest overtuigende risicofactor voor pancreaskanker is overgewicht en abdominale obesitas. Overgewicht wordt gedefinieerd aan de hand van de body mass index of BMI die hoger is dan 25 (het volstaat om het lichaamsgewicht in kg te delen door de lichaamsgewicht in meter in het kwadraat). Er is sprake van abdominale obesitas bij een tailleomtrek hoger dan 88 cm voor vrouwen en hoger dan 102 cm voor mannen. De te grote vetmassa bevordert ontstekingen wat op zijn beurt het optreden van pancreaskanker en de evolutie ervan bevordert.
Het eerste wat men moet doen om het risico op pancreaskanker te reduceren is ervoor te zorgen dat het lichaamsgewicht onder controle is en blijft en om abdominale obesitas te vermijden.

2)Foliumzuur, folaten of vitamine B9 bieden bescherming tegen pancreaskanker

Hoe meer folaten de voeding bevat, hoe hoger de bescherming tegen pancreaskanker. Volgens bepaalde studies daalt het risico op pancreaskanker met 55% bij mensen wiens voeding het meeste folaten bevat in vergelijking met mensen wiens voeding er het minst bevat.
U moet wel weten dat dit beschermend effect niet vastgesteld werd bij het nemen van voedingssupplementen. Vitamine B9 moet dus aangevoerd worden via de voeding. Voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan folaten zijn gist, lever, sla, kastanjes, droge vruchten, leverpastei, groene groenten, maïs, erwtjes, eieren, gefermenteerde kaas, fruit, slachtvlees, peulvruchten, vlees, vis, enz.

Artikel gepubliceerd door op 05/02/2008

Bronnen: World Cancer Research Fund (WCRF), samenvatting van een wetenschappelijk verslag, november 2007.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten