Pancreaskanker bestrijden met vijf aanbevelingen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 05/02/2008 - 00h00
-A +A

Kan pancreaskanker voorkomen worden? Gegevens terzake worden almaar meer precies. Uit het rapport van het World Cancer Research Fund kan men vijf essentiële punten distilleren.

PUB

1) Overgewicht en abdominale obesitas bestrijden om het risico te reduceren

De meest overtuigende risicofactor voor pancreaskanker is overgewicht en abdominale obesitas. Overgewicht wordt gedefinieerd aan de hand van de body mass index of BMI die hoger is dan 25 (het volstaat om het lichaamsgewicht in kg te delen door de lichaamsgewicht in meter in het kwadraat). Er is sprake van abdominale obesitas bij een tailleomtrek hoger dan 88 cm voor vrouwen en hoger dan 102 cm voor mannen. De te grote vetmassa bevordert ontstekingen wat op zijn beurt het optreden van pancreaskanker en de evolutie ervan bevordert.
Het eerste wat men moet doen om het risico op pancreaskanker te reduceren is ervoor te zorgen dat het lichaamsgewicht onder controle is en blijft en om abdominale obesitas te vermijden.

2)Foliumzuur, folaten of vitamine B9 bieden bescherming tegen pancreaskanker

Hoe meer folaten de voeding bevat, hoe hoger de bescherming tegen pancreaskanker. Volgens bepaalde studies daalt het risico op pancreaskanker met 55% bij mensen wiens voeding het meeste folaten bevat in vergelijking met mensen wiens voeding er het minst bevat.
U moet wel weten dat dit beschermend effect niet vastgesteld werd bij het nemen van voedingssupplementen. Vitamine B9 moet dus aangevoerd worden via de voeding. Voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan folaten zijn gist, lever, sla, kastanjes, droge vruchten, leverpastei, groene groenten, maïs, erwtjes, eieren, gefermenteerde kaas, fruit, slachtvlees, peulvruchten, vlees, vis, enz.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 05/02/2008 - 00h00 World Cancer Research Fund (WCRF), samenvatting van een wetenschappelijk verslag, november 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Dames, uw tailleomtrek verraadt u... Gepubliceerd op 03/03/2014 - 15h29

Een dikke buik is vaak iets van mannen. En abdominale obesitas is ongetwijfeld een groot cardiovasculair risico voor mannen. Maar een recente studie heeft nu ook bij vrouwen een link gelegd tussen abdominale vetophoping en sterfte.

De tailleomtrek telt mee Gepubliceerd op 14/07/2008 - 00h00

Volgens een grootschalige Europese studie zijn het lichaamsgewicht, maar ook de tailleomtrek -die aangeeft waar het lichaamsvet zich bevindt- krachtige indicatoren voor het risico op vroegtijdig overlijden. Tekst en uitleg.

Meer artikels