• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Palliatieve zorg: verlichting van kankerpijn

Palliatieve zorg: verlichting van kankerpijn De zin van de automatische toediening van morfine om kankerpijn te verlichten, wordt in vraag gesteld na de voorstelling van recente gegevens op het 9de congres van de Europese Vereniging voor Palliatieve Zorg (EAPC).

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft palliatieve zorg als doel de patiënt en zijn familie de best mogelijke levenskwaliteit te waarborgen. Deze aanbevelingen hebben experts ertoe aangezet om nieuwe normen te eisen voor de bestrijding van kankerpijn.

Hydromorfone tegenover morfine

De resultaten van een Duitse multicentrische studie lijken erop te wijzen dat morfine niet langer automatisch zou mogen worden toegediend bij zware pijn. De studie ging de effecten na van de pijnstillers die de WGO aanbeveelt tegen zware chronische pijn. Ze wijst uit dat patiënten die hydromorfone nemen met verlengde afgifte, hun pijn met 65 % zien verminderen en hun levenskwaliteit met 53 % zien toenemen. Een opiumderivaat als hydromorfone zou dan ook een doeltreffend alternatief zijn bij de behandeling van ernstige pijn. Het stilt immers de pijn zonder de invaliderende werking te hebben van morfine (ook een opiumderivaat).

Extra levenskwaliteit

De Duitse studie volgde 487 patiënten met zware pijn; bij meer dan de helft (54 %) ging het om kankerpijn. Ze evalueerde de intensiteit van de pijn, de typische bijwerkingen van opiumderivaten en de levenskwaliteit. 96,7 % van de patiënten in de steekproef volgde een pijnstillende behandeling vóór ze overschakelden op hydromorfone met verlengde afgifte. De gemiddelde dagelijkse dosis hydromorfone bedroeg 13,4 mg bij het begin van de studie en 18,6 mg aan het einde van de studie. De pijnintensiteit werd gemeten via een numerieke evaluatieschaal: 0 = geen enkele pijn, 10 = de hevigste pijn. Tijdens de 21 dagen durende studie daalde de gemiddelde intensiteit na de start van de hydromorfonebehandeling van 7,2 naar 2,5; dat is 65 % meer dan bij de voorgaande behandelingen. De levenskwaliteit is een belangrijke indicator van de totale doeltreffendheid van de behandeling. Ze werd geëvalueerd op basis van de volgende criteria: activiteit, stemming, mobiliteit, inspanningstest, sociabiliteit, slaap en levenslust. De behandeling met hydromorfone leverde een verbetering op van 54 %. Hydromorfone is dankzij haar farmacologische eigenschappen bijzonder geschikt voor de behandeling van kankerpijn. Ze heeft geen plafondeffect, en de toediening mag aangepast worden aan het pijnniveau van de patiënt, zonder dosis- of aanpassingsbeperkingen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 10/05/2005

Vindt u het artikel interessant?