• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Paintball: niet zo ongevaarlijk als het lijkt!

Paintball: niet zo ongevaarlijk als het lijkt!

Paintball begint stilaan in te raken in ons land. Zonder de aangepaste uitrusting kan deze sport, waarbij het erop aankomt je tegenstander uit te schakelen door hem te raken met een met verf gevuld balletje, echter gevaarlijk zijn voor de ogen.

Zowel fysiek als intellectueel

Paintball zou eind jaren 70 ontstaan zijn in Australië uit een "scholierengrap" tussen cowboys. U moet weten: in de bush (uitgestrekte vlakte bedekt met verpieterde struiken) gebruiken de boeren persluchtpistolen waarmee ze het vee merken met verfbollen. Op een dag zou een cowboy voor de lol geschoten hebben op een andere cowboy. De Amerikanen hebben zich geïnspireerd op dit principe en een nieuwe sport in het leven geroepen met eigen regels en kampioenschappen. De paintballindustrie behoort inzake budget tot de top-10 van de Amerikaanse vrijetijdssector.

Paintball is een sport zonder fysiek contact die zowel indoor als uitdoor beoefend wordt, zowel door mannen als vrouwen, zowel door volwassenen als tieners. De regels zijn doodeenvoudig: de tegenstander uitschakelen door hem te merken met een verfvlek (een "splash") en zijn fort, vlag enz. bemachtigen. Paintball is zowel competitief als ontspannend. Het komt erop aan de juiste strategieën te hanteren en zijn fysieke grenzen te verleggen, want er komt heel wat loop- en kruipwerk aan te pas. Elke speler draagt een overall, een gezichtsbeschermingsmasker (een gewone zonne- of duikbril volstaat niet) en een persluchtpistool (markeerder) om met verf gevulde gelatinekogels af te schieten.

Opgelet voor de ogen!

En daarin schuilt precies het gevaar! Zo kregen de spoedgevallendiensten in de VS in 2000 meer dan 1.200 oogletsels te verwerken door een paintballongeval, tegen 545 in 1998. 40 % van de slachtoffers was jonger dan 15 jaar. Al die personen droegen geen masker of veiligheidshelm. Het probleem met paintball is dat, aangezien de kogels bestemd zijn om afgeschoten te worden op personen, de adepten van deze sport ervan uitgaan dat ze ongevaarlijk zijn. Tot de meest voorkomende oogletsels behoren intra-oculaire bloedingen, netvliesloslatingen en cataract.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2016
Origineel artikel geschreven door op 24/02/2004

Bronnen: De Huisarts nr. 676, 4 februari 2004. National Paintball Games Belgium, www.npg.be

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten