• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Tips (0)

Paddenstoelen plukken? Voor het plezier, maar met de nodige voorzorgen.

Paddenstoelen plukken? Voor het plezier, maar met de nodige voorzorgen.

Paddenstoelen plukken is goed voor de gezondheid, want we moeten er stevig voor stappen.

Maar we moeten ook weten wat we plukken, anders lopen we gevaar dat we op de spoedafdeling belanden. Een stoofpotje van paddenstoelen kan verrukkelijk zijn, op voorwaarde dat we er voorzichtig mee zijn.

Hoe springen we om met herfstpaddenstoelen ?

Paddenstoelen zijn geen groenten

Paddenstoelen hebben geen lucht of licht nodig om te groeien, want ze hebben geen bladgroen. We eten ze wel als groenten, maar eigenlijk zijn ze dat helemaal niet. Ze worden ondergebracht in een aparte botanische klasse, de Fungi of Mycota.

Paddenstoelen zijn heel complexe organismen. Ze ontwikkelen zich vanuit het mycelium, een stof die bestaat uit fijne ondergrondse draadjes. Die komen voort uit de kieming van de sporen die zich in het zichtbare (bovengrondse) deel van de zwam bevinden. De sporen verspreiden zich om elders andere paddenstoelen te vormen.

Daarom moet elke pluk met de nodige zorg gebeuren. Pluk dus niet in het wilde weg, trek de paddenstoel niet uit maar snij hem af aan de onderkant met een mes.

Wat zit er in paddenstoelen?

In paddenstoelen zitten tal van aromatische zuren, en die maken ze gastronomisch net zo interessant. Ze hebben allemaal een andere smaak en een ander parfum.

Paddenstoelen hebben (ten onrechte) de naam van 'plantaardig vlees' te zijn. Ze bevatten veel water (net als groenten) en weinig eiwitten - hooguit 0,5 tot 2 of 3 g per 100 g. Ze hebben dus niets met vlees te maken, want vlees bevat gemiddeld 20 % eiwitten.

Paddenstoelen bevatten weinig koolhydraten en vetten, en dus ook weinig calorieën (gemiddeld 30 per 100 g). Maar omdat er flink wat olie of boter nodig is voor de bereiding, verliezen ze vaak dat voordeel als ze eenmaal op uw bord liggen.

Paddenstoelen bevatten minerale zouten en vitamines van de B-groep, maar in bescheiden hoeveelheden. Hetzelfde geldt voor de vezels (gemiddeld 1,75 g per 100 g).

We hoeven dus niet al te fel op te scheppen over de voedingskwaliteiten!

Ze kunnen vervuild zijn met zware metalen, afhankelijk van waar ze groeien.

Maar vooral: het leeuwendeel van de paddenstoelen bevat toxische stoffen, sommige zijn zelfs dodelijk. Van de 16.000 soorten paddenstoelen die er bestaan zijn er maar 250 eetbaar.

Artikel gepubliceerd door op 05/11/2013

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten