• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Overwerkt, let op voor

Overwerkt, let op voor Het "burn-out"-syndroom (professionele uitputting) komt in onze moderne maatschappij alsmaar vaker voor. Het manifesteert zich in lichamelijke klachten (slapeloosheid, hartkloppingen, allerlei pijnen, enz.) en psychologische problemen die kunnen uitmonden in een echte depressie.

Beroepsgebonden stress moet dus worden opgespoord en verholpen vooraleer er niets meer aan te doen is.

Definitie

"Burn-out" is een uitdrukking die uit de ruimtevaart komt ("de motor is verbrand") en waarmee een toestand van lichamelijke en mentale uitputting ten gevolge van intense professionele stress wordt aangeduid. Dat is geen nieuw fenomeen, maar volgens epidemiologische gegevens blijkt het probleem wel toe te nemen.Studies in de Verenigde Staten en Canada hebben aangetoond dat 30% van de loontrekkenden (en 63% van de kaderleden) gebukt gaat onder professionele stress. In de Verenigde Staten is stress op het werk verantwoordelijk voor ongeveer 60% van het absenteïsme. Een studie van het Credoc in Frankrijk toont aan dat het aantal mensen dat gestresseerd rondloopt op het werk, in 10 jaar tijd verdubbeld is.

Hoe manifesteert zich een burn-out?

Door lichamelijke uitputting: u staat moe op en 's nachts slaapt u slecht. Hoofdpijn, rugpijn, maagpijn... opgelet voor een zweer of een ulcus! Vaak hebt u last van hartkloppingen. Het "burn-out"-syndroom heeft ernstige psychosomatische gevolgen, zoals eczeem, haaruitval en puistjes.Door psychische uitputting: u bent angstig, u heeft schijnbaar onoverkomelijke zorgen. Door de toenemende werkbelasting en verantwoordelijkheden geraakt u zonder energie. U wordt prikkelbaar en begint uw collega's te wantrouwen. U hebt de indruk dat u alleen staat en geen hulp krijgt. Uiteindelijk zal u zich minderwaardig voelen en zelfs schuldgevoelens krijgen. U hebt dan de neiging uzelf te verantwoorden door een teveel aan activiteit, waarbij u meer belang hecht aan de kwantiteit dan aan de kwaliteit.Dat is uiteraard een wat karikaturale beschrijving van het "burn-out"-syndroom. Maar iedereen is anders en de reacties zullen dan ook verschillen zowel wat betreft de symptomen als de wijze waarop de persoon in kwestie er iets aan gaat doen. Het "burn-out"-syndroom is eigenlijk geen ziekte, maar kan toch leiden tot een reactionele depressie en andere al even reële aandoeningen, zoals hartinfarct en maagzweer (of maagulcus).

Artikel gepubliceerd door op 15/10/2001

Bronnen: Plus efficace et moins stressé. Jean-Pierre LEPELLETIER. Les éditions d'organisation. Le stress professionnel. Nicole Aubert et Max Pagès. Collection Rencontres dialectiques. Le coût de l'excellence. Nicole Aubert et Vincent de Gaulejac. Editions Seuil.

Vindt u het artikel interessant?