• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Overgewicht schaadt

Overgewicht schaadtToeval of niet? Feit is dat de Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde tijdens de periode van de eindejaarsfeesten een reeks rapporten heeft gepubliceerd over overgewicht en obesitas!

Overgewicht bij volwassenen wordt gedefinieerd door de body mass index (BMI): het gewicht in kilogram gedeeld door de lengte in meter in het kwadraat. Een man van 80 kg en 1,85 m heeft een BMI van 23,37 kg/m². We spreken van overgewicht als de BMI meer bedraagt dan 25 kg/m². We spreken van obesitas vanaf een BMI van 30 kg/m². Die cijfers zijn niet toevallig gekozen, maar zijn gebaseerd op een statistische analyse van de relatie tussen BMI en mortaliteit of bepaalde ziekten.

Worden de Belgen alsmaar dikker?

Sinds de jaren '80 wordt deze problematiek van dichtbij gevolgd. In 20 jaar tijd, sinds 1977, zou de incidentie van obesitas in ons land met 7% gestegen zijn. Volgens een recentere studie zou 21% van de Belgen een te hoge tailleomtrek hebben en dus een verhoogd cardiovasculair risico lopen. Overgewicht is te wijten aan een teveel aan vetweefsel. Dat heeft talrijke gevolgen: obesitas draagt immers bij tot de ontwikkeling van ziekten, zoals type 2 diabetes, arteriële hypertensie en coronair hartlijden.Tijdens de feestdagen mogen we ons wat meer veroorloven, maar daarna moeten we toch trachten snel over te schakelen op een evenwichtige, gevarieerde voeding.

Artikel gepubliceerd door op 08/01/2002

Bronnen: naar een persmededeling van de Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde

Vindt u het artikel interessant?