PUBLICITÉ

Overgewicht: niet knabbelen tussen de maaltijden door

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/11/2006 - 00h00
-A +A

Tussendoortjes zijn tegenwoordig in. Het OIVO heeft een enquête uitgevoerd om een beeld te krijgen van de omvang van het fenomeen. De traditionele maaltijden blijven wel belangrijk, maar 42% van de ondervraagden zegt tussen de maaltijden door te eten. Oorzaken zijn onder meer het enorme aanbod aan snacks, het verlies van de vaste structuren in de eetgewoonten, de tendens om meer buitenshuis te gaan eten.

PUB

Vandaag de dag is het moeilijk om een evenwicht te vinden tussen het beroeps- en het privéleven. Consumenten ontwikkelen daardoor - uit noodzaak of gewoon voor het plezier - nieuwe eetgewoonten, zoals het eten tussen de maaltijden door of een snelle hap uit het vuistje. Het succes van snelle maaltijden stijgt enorm. Dat zorgt voor een grotere aanvoer van calorieën, wat natuurlijk niet goed is voor de lijn. Hoewel tussendoortjes wetenschappelijk niet als een oorzaak van overgewicht worden erkend, is het niet aangewezen om op een niet gestructureerde manier te eten, en dus af te stappen van de vaste maaltijden. Het is een risicofactor voor energetische overconsumptie, onevenwichtige voeding en, op termijn, overgewicht.

Tussendoortjes: vaak dwangmatig

Meer dan 4 consumenten op de 10 eten tussen de maaltijden door. Ze doen dat gemiddeld 2,5 keer per dag. De snelle hapjes zijn vooral bij de jonge generatie 18- tot 39-jarigen erg populair. Opvallend is bovendien ook dat 1 op de 3 'tussendooreters' een dieet volgt om het zo verzamelde overgewicht weer kwijt te raken.
Over het algemeen heeft de consument een lichte voorkeur voor zoete tussendoortjes.
Zowel in de week als in het weekend zijn fruit (31%) en chocoladerepen (28%) de favoriete tussendoortjes van de Belgen. Maar ook mueslirepen (12%), bonbons (12%), zoute koekjes (11%), charcuterie (9%) en chips (8%) doen het goed.
Op weekdagen worden tussendoortjes vooral in de voormiddag of namiddag gegeten. In het weekend eten de Belgen de hele dag tussendoortjes, met zaterdagavond en zondagnamiddag als uitschieters.
Op weekdagen eten de Belgen tussendoortjes op het werk, maar ook thuis voor de televisie.
's Zondags wordt het tussendoortje vaak bij vrienden of familie genuttigd.
Tussendoortjes worden gegeten voor het plezier (76%), omdat men een licht hongergevoel heeft (68%), uit snoeplust (56%) of om krachten op te doen (47%).
Opvallend is wel dat 1 consument op de 3 tussendoor eet uit stress.

Voeding: maaltijden evenwichtiger

Achter het eten van tussendoortjes gaat vaak een slechte verdeling van de voedselinnamen op een dag schuil (niet ontbijten, onevenwichtige of weinig evenwichtige maaltijd, een maaltijd met te weinig voedingswaarde, te snel eten, enz.). Het 'knagend gevoel' is immers een van de belangrijkste redenen om tussendoortjes te eten.
Achter het fenomeen gaat ook een onevenwichtige samenstelling van de maaltijden schuil. Een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding verkleint het gevaar voor dat 'knagende gevoel', en dus ook voor het grijpen naar tussendoortjes. Het 'tienuurtje' en het 'vieruurtje' kunnen nuttige aanvullingen op de maaltijden zijn in een evenwichtige voeding, op voorwaarde dat ze in het dagelijkse menu geprogrammeerd zijn.
Als conclusie van het onderzoek pleit het OIVO ervoor om een gezonder aanbod van tussendoortjes te ontwikkelen. Het huidige aanbod is te vaak samengesteld uit te veel gesuikerde hapjes of hapjes met te veel verborgen vetten.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/11/2006 - 00h00 "Gezonde hapjes eten, tussendoortjes vermijden ", persbericht van OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties), 13 oktober 2006, www.crioc.be.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ