Overgewicht en obesitas: accent op groepstherapie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/05/2006 - 00h00
-A +A

Overgewicht, obesitas, boulemie, maar ook anorexia, zijn allemaal eetstoornissen die erg moeilijk te behandelen zijn. Ze moeten op meerdere vlakken worden behandeld met een combinatie van medicijnen, eetgewoonten, gezins- en psychotherapie. In dit laatste luik is groepstherapie erg interessant. Wat houdt deze methode precies in?

PUB

Eetstoornissen, zoals anorexia, overgewicht, obesitas en boulemie moeten op verschillende vlakken worden behandeld: medisch, psychiatrisch, psychotherapeutisch, voeding en gezin. Omdat de symptomen heel divers zijn, moet de opvolging individueel gebeuren. Het behandelingsprotocol omvat ook een groepstherapie. Wat houdt deze methode in en hoe verlopen de sessies tijdens een groepstherapie?

Wat kan groepstherapie bijbrengen?

 • Deze groepstherapie maakt de betrokkenheid van de personen in deze verschillende therapeutische assen gemakkelijker.
 • De groep vormt een verbale, lichamelijke en sensorische psychotherapeutische werkruimte. Het werk is gericht op psychologie en voedingspatronen, maar houdt zich ook bezig met gedrag, eetgewoonten en zelfbevestiging en het beheren en uitdrukken van emoties. Voor dit laatste luik is hypnose een hulpmiddel om het werk rond het lichaamsbeeld en het zelfbeeld te ondersteunen, zodat de patiënt zijn emoties en gevoelens opnieuw correct kan afstemmen.
 • De huidige en vroegere problemen binnen de gezinsgroep en de sociale omgeving worden in de groep besproken, zodat naar nieuwe oplossingen kan worden gezocht.

Hoe verloopt een groepstherapie?

 • De groepen worden samengesteld volgens eetstoornis: van anorexia tot boulimie, van overgewicht tot obesitas.
 • Voordat iemand in een groep wordt opgenomen, moet er een individueel gesprek plaatsvinden om de indicaties opnieuw te beoordelen en de algemene opvolging te vergemakkelijken.
 • Het aantal deelnemers per groep is 10 tot 15.
 • Elke deelnemer wordt uitgenodigd om zijn geschiedenis en zijn persoonlijke, familiale, culturele en sociale situatie te omschrijven.
 • De eerste sessies van de groepstherapei zijn zogenaamde "semi-open" gesprekken voor wat het engagement van de deelnemers betreft. Vervolgens wordt de groep "gesloten" en worden de deelnemers en therapeuten uitgenodigd tot een aantal opeenvolgende sessies volgens een vooraf bepaald protocol. De laatste sessies verlopen "soepeler" zodat de deelnemers progressief kunnen evolueren naar een afscheuring van de groep.
 • De protocollen verschillen naargelang de duur van de sessies (anderhalf uur, een dag of een halve dag), het ritme (wekelijks, tweemaandelijks of maandelijks) en de verdeling in modules (een of twee modules van 6 tot 12 sessies).
 • Een groepstherapie duurt zes maanden tot een jaar.
 • Elke groep wordt voorgesteld en georganiseerd door twee therapeuten.
 • De dynamiek is typisch voor elke groep, expressie en creativiteit worden gestimuleerd.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/05/2006 - 00h00 FMC, le Quotidien du Médecin, april 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Intensere migraine bij overgewicht Gepubliceerd op 12/10/2016 - 14h19

Hebben zwaarlijvige mensen meer last van migraine dan anderen? Er bestaat in elk geval een relatie tussen overgewicht en migraine . Het lijkt erop dat overgewicht de frequentie van crises bij mensen die last hebben van migraine verhoogt.

Meer artikels