PUBLICITÉ

Overgewicht en mortaliteit: een paar kilo's kunnen al het verschil maken...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 06/03/2007 - 00h00
-A +A

Zwaarlijvigheid (obesitas) verhoogt duidelijk het sterfterisico, maar dat geldt niet voor overgewicht*. Uit een grootschalige Amerikaanse studie blijkt evenwel dat een paar overtollige kilo's al schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

PUB

Zwaarlijvigheid verontrust terecht de overheid en de wetenschappelijke wereld, maar komt toch veel minder voor dan overgewicht. In België is ongeveer 13 % van de bevolking zwaarlijvig, terwijl zowat 31 % met overgewicht kampt...

Zwaarlijvigheid maskeert overgewicht

Momenteel concentreert de geneeskunde zich vooral op ziekten die samenhangen met zwaarlijvigheid (hart- en vaatziekten, diabetes, ...) en het sterfterisico verhogen, en minder op het risico van licht overgewicht. Volgens Amerikaanse wetenschappers zal die houding in de toekomst moeten worden herzien. Het verband tussen gewicht en mortaliteit kan immers vertekend worden door tal van factoren, vooral roken en rokersziekten, die zelf tot gewichtsverlies en een verhoogde sterftekans kunnen leiden.

Geslacht en leeftijd spelen een rol

De auteurs volgden meer dan 500.000 mannen en vrouwen van 50 tot 71 jaar. Op 31 december 2005 gingen ze na hoeveel deelnemers, van wie de gegevens verwerkbaar waren, overleden waren. Tijdens de ongeveer tien jaar durende follow-up waren 42.173 mannen en 19.144 vrouwen gestorven. Bij de hele bestudeerde populatie lag de mortaliteit het hoogst bij personen met een zeer hoge (hoger dan 40) of integendeel zeer lage (minder dan 18,5) BMI. Overgewicht daarentegen verhoogde alleen het sterfterisico bij vrouwen. Uit een grondiger analyse blijkt wel dat rekening houden met de BMI op 50 jaar verontrustender resultaten oplevert. Het verband tussen BMI en mortaliteit is dan veel duidelijker, met 20 tot 40 % meer sterftekans bij overgewicht en 200 tot 300 % bij zwaarlijvigheid op die leeftijd.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 06/03/2007 - 00h00 Adams K.F et al. N Engl J Med. 2006; 355:763-78.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ