• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Overgewicht: een totaal verschillende aanpak

Overgewicht: een totaal verschillende aanpakDr. Jean-Philippe Zermati is een Fransman die ervan overtuigd is dat artsen, media en overheid obesitas verkeerd aanpakken. Hij is van mening dat het geen goede oplossing is onze voeding onder controle te willen houden door erover na te denken...

Overgewicht: is willen vermageren een slecht idee?


Dit is het vreemde programma dat dr. Zermati ons voorstelt. Hij gaat inderdaad uit van de vaststelling dat de overgrote meerderheid van de diëten, ook al zijn ze aanvankelijk doeltreffend, uiteindelijk in een mislukking uitmondt en zelfs in een gewicht dat hoger is dan het aanvankelijk gewicht. Zijn besluit is dat we van doelstelling moeten veranderen. Niet meer op zoek gaan naar gewichtsverlies, maar wel naar een evenwichtige balans tussen lichaam en voeding. Zijn idee is soms wel moeilijk te aanvaarden, want volgens dr. Zermati, is "gewichtsverlies geen hoop, maar een belofte". In sommige gevallen, zal het teruggevonden evenwicht tot gewichtsverlies leiden, maar dat zal zeker niet altijd het geval zijn. We zullen dan goed moeten leren leven met een lichaam dat naar onze smaak nog te zwaar is.

We verliezen de controle over wat we eten


Om gewicht te verliezen, leggen we onszelf vaak strenge regels op: nooit eten tussen de maaltijden, geen producten eten die meer dan een bepaald aantal calorieën per 100 gram bevatten, nooit pizza of frieten eten... Deze regels zorgen ervoor dat we, minstens op bepaalde tijdstippen, afstand doen van ons voedingsgevoel: "Ook al heb ik een enorme honger om 16u., ik mag niets eten voor 19.30u., het voorziene uur voor het avondeten". Het probleem is dat deze manier van eten veel energie vergt... en per definitie moeilijk vol te houden is. We moeten dan ingewikkelde strategieën bedenken om de 'verboden' voedingsmiddelen te vermijden en om zwakke momenten te compenseren (bijvoorbeeld door een zeer lichte maaltijd te nemen of door veel aan sport te doen), enz.

Artikel gepubliceerd door op 15/02/2010

Bronnen: Dr. Jean-Philippe Zermati: "Maigrir sans regrossir, est-ce possible?" (Vermageren zonder opnieuw dikker te worden, is dat mogelijk?), uitg. Odile Jacob.

Vindt u het artikel interessant?