• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Overgewicht aanpakken...

Overgewicht aanpakken...Het menu van de gemiddelde Belg aanpassen staat vaak gelijk met een aanslag op zijn leven... Ook al weet hij dat hij met zijn tanden zijn graf graaft.

Maar daaraan zouden we iets kunnen doen. We zouden anders moeten eten en we zouden met name onze genoegens moeten veranderen. In het licht van de desastreuze vaststellingen van de Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde werden initiatieven genomen om de frequentie van deze maatschappelijke kwaal te verlagen.Overgewicht en a fortiori obesitas zijn sterk gecorreleerd met het opleidingsniveau. 22,5% van de personen zonder diploma is zwaarlijvig tegen slechts 6,7% van de personen die hogere studies hebben gedaan.

Opvoeden om niet dik te worden

Gesterkt door deze vaststelling wensen de verantwoordelijken van de academie het kwaad bij de wortel aan te pakken door de leerlingen te leren hoe ze "goed" moeten eten. De lessen zouden tijdens de laatste twee jaar van het lager onderwijs moeten worden gegeven op drie afzonderlijke tijdstippen: de les wetenschappen, de les turnen en de middagpauze. De lessen hebben tot doel de slechte eetgewoonten die in de kantines worden aangenomen, te bestrijden, en anorexie-boulimie, een syndroom dat almaar vaker voorkomt bij onze jongeren, te voorkomen.We moeten de academie feliciteren voor haar initiatief, maar ook als ze in haar opzet slaagt, is maar de helft van de weg afgelegd. De andere helft zou buiten de school, dus thuis, moeten worden afgelegd...

Artikel gepubliceerd door op 08/01/2002

Bronnen: Rapport van de Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten