• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Overdracht van het griepvirus A/H1N1: een beetje gezond verstand!

Overdracht van het griepvirus A/H1N1: een beetje gezond verstand!De griep A/H1N1 bezorgt de mensen niet alleen heel wat angstgevoelens, ze is ook het onderwerp van een lawine aan informatie. De beste manier om het griepvirus te bestrijden, is vermijden dat het overgedragen wordt. En eigenlijk is dat niet eens zo moeilijk om in de praktijk om te zetten.

Het A/H1N1-griepvirus en zijn overdracht


De nieuwe griep A/H1N1 wordt overgedragen zoals elke seizoensgriep. De besmetting gebeurt in de meeste gevallen via de druppeltjes die vrijkomen wanneer een zieke hoest, niest of zijn neus snuit. Het zijn die druppeltjes die het A/H1N1-griepvirus bevatten. Bereiken de druppeltjes de mond of de neus van een gezonde persoon, dan is deze ook besmet: het griepvirus is er dan in geslaagd om over te gaan van de ene persoon op de andere! Dit is veruit de meest voorkomende manier waarop het virus overgedragen wordt.

Hoe kan men vermijden dat het A/H1N1-griepvirus overgedragen wordt?


Er zijn blijkbaar twee eenvoudige manieren om de overdracht van het A/H1N1-griepvirus te vermijden. Op de eerste plaats, moeten zieke mensen zich houden aan een strikte hoesthygiëne. Dat betekent dat ze moeten niezen en hoesten in een zakdoek die meteen daarna weggegooid wordt. Op deze manier wordt vermeden dat mensen die in de buurt staan besmette druppeltjes over zich heen krijgen.
Ten tweede, en dit geldt voor iedereen (dus zowel zieke als gezonde mensen), moet aandacht besteed worden aan handhygiëne. Het A/H1N1-griepvirus kan inderdaad verschillende uren buiten het lichaam overleven. Als onze handen in contact komen met een gebruikte zakdoek, getroffen worden door niesdruppeltjes of een oppervlak aanraken waarop het virus, hoewel onzichtbaar, nog aanwezig is, bestaat het risico dat ze het virus tot aan onze mond of neus zullen brengen. Men moet zijn handen dus zeer regelmatig met water en zeep wassen. Hebt u geen stromend water in de buurt, dan kunt u hydroalcoholische gels gebruiken. Deze gels zijn tegenwoordig verkrijgbaar in elke apotheek. Ze doden het griepvirus, alsook heel wat andere bacteriën, en kunnen u dus helpen om niet ziek te worden.

Artikel gepubliceerd door op 31/08/2009

Vindt u het artikel interessant?