• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Overdadig zweten: de oplossing met Botox

Overdadig zweten: de oplossing met Botox

Overdadig zweten is volkomen goedaardig, maar berokkent nogal wat mensen flink wat hinder in het dagelijkse functioneren. Voor de meeste mensen volstaan deodorants om de zweetproductie te stoppen en geurtjes te verdoezelen, maar mensen met hyperhydrosis - zoals de aandoening heet - moeten zich laten behandelen. Helaas leveren de behandelingen niet altijd de verwachte resultaten op. Daarom zijn er nu injecties met Botox®

Hyperhydrosis: Overdadig zweten is een handicap

Als onze lichaamstemperatuur stijgt (door de warmte, lichaamsbeweging, emoties, enz.), is zweten een automatische reflex die de lichaamstemperatuur weer in evenwicht moet brengen. Zweet wordt geproduceerd door de zweetklieren. Die zijn in bepaalde zones geconcentreerd, zoals de oksels, de handpalmen, de voetzolen en het voorhoofd. In sommige situaties en bij sommige mensen raakt dit systeem ontregeld, wat leidt tot een overproductie van zweet. Dat is hyperhydrosis. Overdadig zweten kan een serieuze handicap zijn voor de betrokken persoon. Hij heeft last van okselvijvers,  zijn kleren plakken aan zijn huid, zijn handen zijn klam, zijn voeten hebben een geurtje, zijn gezicht glimt, enz. Deze situaties kunnen zware sociale hinder en grote stress meebrengen, en dat op zich is al een factor die zweten weer stimuleert. De permanente vochtigheid vergroot ook het risico op huidaandoeningen, zoals eczeem en voetschimmel.

Welke oplossingen bestaan er voor overdadig zweten?

Bij overdadig zweten volstaan deodorants niet (aluminiumchloride, salicylzuur). Al naar gelang het geval (de graad van ernst van hyperhydrosis dus) en de betrokken zones (oksels, voeten, handen, voorhoofd, gegeneraliseerde hyperhydrosis) zal de arts geneesmiddelen of sessies met iontoforese voorstellen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een zwakke elektrische stoom om de werking van de zweetklieren te regelen. Deze oplossingen zijn vaak heel doeltreffend, maar bij sommige patiënten werken ze niet. Voor er wordt overgegaan tot een operatie - die behandeling, waarbij de zweetklieren in de oksels bijvoorbeeld worden weggenomen, wordt alleen in laatste instantie gekozen - kan men nog zijn toevlucht zoeken tot injecties met Botox®.

Artikel gepubliceerd door op 26/05/2015

Bronnen: Morpholife Paris, http://morpholife.com. Clinique des Champs Elysées, http://www.crpce.com/medecine-esthetique/toxine-botulique.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Zweten en slechte geurtjes: welke oplossingen bestaan er?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten