Ouders, tieners en seksualiteit

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman op 24/06/2003 - 00h00
-A +A

Uw kind is nu een tiener die al enkele centimeters groter is dan u. De zomer komt eraan. En zoals u weet - u bent ook jong geweest, nietwaar - is dat de periode bij uitstek om andere jongeren te ontmoeten. Misschien zal hij of zij wel zijn eerste seksuele ervaring beleven? Maar hebt u met hen al over seksualiteit gepraat?

PUB

Als hun kinderen tieners worden, vragen veel ouders zich af wanneer die met een seksleven zullen beginnen. Dankzij twee recente studies,"L'entrée dans la sexualité; le comportement des jeunes dans le contexte du sida" (Beginnende seksualiteit; het gedrag van jongeren in de aids-context; Uitgeverij La Découverte Recherche) en "Les comportements sexuels en France" (Seksueel gedrag in Frankrijk; Edition La Documentation Francaise) kunnen we nu enkele duidelijke antwoorden geven.

Seksualiteit, wanneer begint dat?

Deze werken tonen aan dat het ontdekken van de seksualiteit vaak geleidelijk aan gebeurt: zoenen, vervolgens het lichaam strelen, daarna de geslachtsdelen en ten slotte de liefde bedrijven. Op 14 jaar heeft 50% van de jongeren een eerste echte tongkus gehad. Op 15 jaar heeft meer dan de helft daarvan het lichaam van een partner gekust of gestreeld. Minder dan 10% van de jongeren van deze leeftijd hebben al ten minste één keer seksuele betrekkingen gehad. Tussen de eerste kus en het eerste seksuele contact liggen drie jaar, ongeacht de leeftijd van de eerste kus. Op 18 jaar hebben drie vierde van de jongeren al seksuele betrekkingen gehad met penetratie.

Seksualiteit, wanneer spreek je erover?

In het licht van deze informatie moeten kinderen en vervolgens tieners informatie krijgen over de seksualiteit, die aangepast is aan hun leeftijd en aan elke situatie. Dat is onontbeerlijk, zodat ze hun eerste seksuele relaties kunnen beleven in de best mogelijke psychologische context en zodat elk risico van zwangerschap of seksueel overdraagbare aandoening wordt voorkomen. De paradox inzake seksualiteit is tegenwoordig dat iedereen er eigenlijk over praat. De maatschappelijke discussie, de televisie en de pers hebben het geregeld over dit thema. Daardoor zouden we geneigd kunnen zijn te denken dat tieners goed op de hoogte zijn, terwijl het in werkelijkheid zo is dat tieners, als ze geen informatie krijgen die rechtstreeks op hun tienerleven is geënt, gaan handelen alsof er nooit met hen over is gesproken. De ideale leeftijd of het ideale moment betreft om erover te spreken, moet u zelf zien… naargelang de vragen en de rijpheid van uw kind. Maar hou één getal steeds goed vóór ogen: 15 jaar is de gemiddelde leeftijd voor seksuele rijpheid. Van bij het begin van de puberteit, rond 11-12 jaar naargelang het kind, bestaan er gelegenheden om het onderwerp aan te snijden.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman op 24/06/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tieners en seks: enkele cijfers Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Wie tienerkinderen heeft of er geregeld ontmoet in zijn omgeving, stelt zich heel wat vragen over hun beginnende seksleven. De houding van adolescenten tegenover seks wordt immers nog altijd sterk beïnvloed door tal van misvattingen, bij gebrek aan b...

Hoe over seksualiteit spreken met adolescenten? Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

In de meeste gezinnen blijft seks taboe: schrik om niet de gepaste woorden te vinden, het juiste ogenblik niet kunnen kiezen of gebrek aan moed... Alle voorwendsels zijn goed om de confrontatie zo lang mogelijk uit te stellen. Maar uw kind heeft beho...

Meer artikels