• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ouders die actief roken = kinderen die passief roken!

Ouders die actief roken = kinderen die passief roken! Tabaksrook bestaat uit ongeveer 4.000 chemische stoffen, waarvan er meer dan 40 kankerverwekkend zijn. Wie ongewild tabaksrook inademt, staat dus bloot aan diezelfde stoffen. Kinderen zijn hiervan de eerste onschuldige slachtoffers!

De Europese Week tegen Kanker heeft dit jaar plaats van 11 tot 15 oktober. Ze staat in het teken van passief roken (tabaksrook inademen die aanwezig is in de omgevingslucht), dat - zo blijkt uit ontelbare studies - wel degelijk gevaarlijk is.

Een vorm van mishandeling

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat ongeveer 700 miljoen kinderen tabakslucht inademen. Deze schadelijke blootstelling, die ook de ontwikkeling van het kind vertraagt, wordt door de medische wereld steeds meer beschouwd als een vorm van mishandeling die indruist tegen de rechten van het kind. Bij jonge kinderen is de belangrijkste bron van passief roken: rokende ouders. Vooral als de moeder rookt, gezien de blootstelling in de baarmoeder en het nauwe contact tussen moeder en kind tijdens de vroege kinderjaren.

Een grotere kwetsbaarheid

In Engeland belanden jaarlijks 17.000 kinderen onder de vijf jaar in het ziekenhuis met aandoeningen die rechtstreeks het gevolg zijn van passief roken. En in China worden baby's van wie de ouders roken, 30 % vaker opgenomen dan baby's die in een rookvrije omgeving leven. Het organisme van kinderen is bijzonder gevoelig voor de effecten van passief roken. Hun immuunsysteem is minder ontwikkeld dan bij volwassenen, waardoor ze bij passief roken een hoger risico lopen op luchtweg- en KNO-infecties. Aangezien de doorsnede van de bronchiën kleiner is dan bij volwassenen, ligt hun ademhalingsfrequentie hoger en ademen ze dus meer toxische stoffen in.

Artikel gepubliceerd door op 05/10/2004

Bronnen: Persbericht over de Europese Week tegen Kanker van de Belgische Federatie tegen Kanker, september 2004.

Vindt u het artikel interessant?