Ouderenmishandeling: vaker dan het lijkt!

Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournaliste op 31/10/2013 - 10h56
-A +A

PUB

Wat is mishandeling?

Mishandeling kan een grote impact hebben op het algemeen welbevinden en het zelfbeeld van bejaarden, maar ook op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het kan gaan om breuken, onderhuidse bloedingen, depressies, angstgevoelens, enz. Die kwalen zijn des te erger omdat het om een al kwetsbaar publiek gaat.

Mishandeling kan diverse vormen aannemen:

  • Psychische mishandeling (28 % van de gevallen*) komt het meeste voor: vernedering, infantilisering (behandeld worden als een klein kind), pesterijen, bedreigingen, enz.

  • Financiële uitbuiting (21 % van de gevallen*): men verhindert de bejaarde om zelf zijn geld te beheren, bijvoorbeeld door zijn portefeuille in beslag te nemen of de erfenis in te pikken.

  • Verwaarlozing (20 % van de gevallen*) kan opzettelijk of onopzettelijk zijn.
    Het gaat om elke vorm van negeren van dagelijkse behoeftes die inbreuk maakt op iemands persoonlijkheid, bijvoorbeeld hem in zijn vuil ondergoed te laten zitten.

  • Fysiek geweld (slagen, blauwe plekken, vastbinden, enz.) maakt maar 10 % van de gevallen van mishandeling uit*.

  • Schending van rechten. Men spreekt van schending van rechten als iemand zijn elementaire rechten ontzegd worden, als men hem bijvoorbeeld opsluit of zijn identiteitspapieren afneemt.

Wat te doen in geval van mishandeling?

Eerst en vooral: praat erover.
Bij fysiek geweld is de politie nog altijd de eerste gesprekspartner. Er bestaan ook diensten waar slachtoffers terechtkunnen voor hulp, die naar ze luisteren, informatie verschaffen, die hen de weg wijzen of als ze dat willen oplossingen helpen uit te werken – zoals het isolement doorbreken.

Waar kunt u terecht?

  • In Vlaanderen: het Vlaams ondersteuningscentrum ouderenmis (be) handeling (3) is telefonisch bereikbaar op het nummer 1712 (gratis en discreet) op elke werkdag van 9 tot 17 uur;

  • In Brussel: de Service d’écoute pour personnes âgées et maltraitées (2) (SEPAM – luisterlijn voor ouderen die mishandeld worden) is telefonisch bereikbaar op het nummer 02/223.13.43 op maandag van 12.30 tot 16 uur en op donderdag van 9 tot 12.30 uur;

  • In Wallonië: Respect Seniors (1) biedt permanente psychosociale ondersteuning via de telefoon (gratis en discreet) van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur: 0800/30 330.
Gepubliceerd door Thomas Coucq, gezondheidsjournaliste op 31/10/2013 - 10h56

* Cijfers: Respect Seniors. (1)www.respectseniors.be. (2) http://www.inforhomes-asbl.be/fr/index.php?option=com_content&view=article&id=89&Itemid=22. (3) http://www.ouderenmisbehandeling.be/.
Met dank aan Dominique Langhendries, directeur van Respect Seniors (Waalse vereniging voor de strijd tegen ouderenmishandeling) voor zijn bijdrage aan dit artikel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB