• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  10 mening
 • Getuigenissen (0)

Ouderdomsvlekken? Uitleg en tips

Ouderdomsvlekken? Uitleg en tips

"Ouderdomsvlekken" zijn eigenlijk pigmentvlekken, die ontstaan door de leeftijd en dikwijls ook door blootstelling aan de zon.

Weten wat ze zijn is goed, maar weten hoe u erop moet reageren is nog veel beter!

Ouderdomsvlekken: Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn glad: men voelt ze niet bij het aanraken. Hun kleur varieert van lichtrossig tot donkerbruin en ze zijn niet groter dan enkele vierkante millimeters. In hun buurt zijn vaak ook kleinere witte vlekjes te zien. Deze ouderdomsvlekken verschijnen meestal op huidoppervlakken die dikwijls blootgesteld worden aan de zon: het gelaat, de handen, het decolleté.

Jammer genoeg zijn dat ook de meest zichtbare plekken. Zodra ze verschijnen zijn ouderdomsvlekken bijgevolg echte nachtmerries voor sommige vrouwen. Gewoonlijk gebeurt dat na de veertigste verjaardag, maar het kan ook vroeger.

Ouderdomsvlekken, pigmentvlekken: zijn ze gevaarlijk of niet?

Op zich zijn pigmentvlekken geen ziekte en ze zijn ook niet gevaarlijk. Ze ontstaan door een ontregeling van de melanine in de huid ten gevolge van herhaalde blootstelling aan de zon. Pigmentvlekken moeten nochtans goed in het oog gehouden worden, omdat een kankerletsel zich zou kunnen ontwikkelen vanuit een van de vlekken.

Het is wel zo dat voor de overgrote meerderheid van de mensen met pigmentvlekken de ongemakken uitsluitend van esthetische aard zijn. Deze hinder kan nochtans belangrijk zijn.

Men doet er dus goed aan zich te buigen over de beste manier om pigmentvlekken te bestrijden.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/03/2013
Origineel artikel geschreven door op 02/12/2008

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Huid: opgelet voor de zon!

Vindt u het artikel interessant?