Ouderdomsvlekken? Uitleg en tips

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/03/2013 - 11h41
-A +A

"Ouderdomsvlekken" zijn eigenlijk pigmentvlekken, die ontstaan door de leeftijd en dikwijls ook door blootstelling aan de zon.

Weten wat ze zijn is goed, maar weten hoe u erop moet reageren is nog veel beter!

Ouderdomsvlekken: Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn glad: men voelt ze niet bij het aanraken. Hun kleur varieert van lichtrossig tot donkerbruin en ze zijn niet groter dan enkele vierkante millimeters. In hun buurt zijn vaak ook kleinere witte vlekjes te zien. Deze ouderdomsvlekken verschijnen meestal op huidoppervlakken die dikwijls blootgesteld worden aan de zon: het gelaat, de handen, het decolleté.

Jammer genoeg zijn dat ook de meest zichtbare plekken. Zodra ze verschijnen zijn ouderdomsvlekken bijgevolg echte nachtmerries voor sommige vrouwen. Gewoonlijk gebeurt dat na de veertigste verjaardag, maar het kan ook vroeger.

Ouderdomsvlekken, pigmentvlekken: zijn ze gevaarlijk of niet?

Op zich zijn pigmentvlekken geen ziekte en ze zijn ook niet gevaarlijk. Ze ontstaan door een ontregeling van de melanine in de huid ten gevolge van herhaalde blootstelling aan de zon. Pigmentvlekken moeten nochtans goed in het oog gehouden worden, omdat een kankerletsel zich zou kunnen ontwikkelen vanuit een van de vlekken.

Het is wel zo dat voor de overgrote meerderheid van de mensen met pigmentvlekken de ongemakken uitsluitend van esthetische aard zijn. Deze hinder kan nochtans belangrijk zijn.

Men doet er dus goed aan zich te buigen over de beste manier om pigmentvlekken te bestrijden.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/12/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/03/2013 - 11h41
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Er zijn meerdere soorten acne Geüpdatet op 19/01/2009 - 00h00

Rode vlekken, mee-eters, zwarte of witte puntjes... acne kan onder verschillende vormen voorkomen. Meestal verdwijnt het ongemak aan het einde van de puberteit, al hebben sommige mensen er ook nadien nog last van.

Vaseline: een onbekende schat voor onze huid? Gepubliceerd op 16/09/2013 - 17h22

Iedereen kent vaseline wel, althans de naam toch. Meestal wordt er wat gegrapt over het middel, omdat het vooral bekend is als glijmiddel bij het vrijen. Maar de lachers hebben ongelijk. Vaseline kan onze huid heel goede diensten bewijzen.

Meer artikels