Oudejaarsavond: feest, ook voor wie op de lijn moet letten

Geüpdatet door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 29/12/2011 - 11h41
-A +A

Lekker eten zonder aan te komen? Het kan. Kuren en gastronomie zijn best te verzoenen ...

PUB

Gezond en licht koken voor een feest heeft in de eerste plaats te maken met gezond verstand en zuinig omspringen met hoeveelheden.De onderstaande tips helpen voorkomen dat u aan het feest een kater overhoudt als u de volgende ochtend op de weegschaal staat.

Het aperitief: de eerste valstrik

Vergeet de chips, de knabbelnootjes, de worstjes, de miniloempia's… Ze doen de gasten alleen maar meer drinken dan nodig is en jagen de caloriemeter de hoogte in! Kies voor meer geraffineerde hapjes zoals blini's met verse kaas en garnalen, met gerookte zalm, tapenade, ansjovis of zelfs met wat ganzenleverpastei.Ook de combinaties groente/fruit/kaas of ham paren het nuttige aan het aangename, zeker als ze versierd zijn met een toefje Deense viskuit of andere imitatiekaviaar. Die bevat weinig calorieën en is op de koop toe nog goedkoop. Laat uw fantasie de vrije loop! Voor de obligate welkomstborrel schenkt u het best een glaasje champagne of andere schuimwijn in, bij voorkeur "brut". Vermijd vooral zoetere alcohol, die snel naar het hoofd stijgt, zeker op een nuchtere maag.

Kies voor licht verteerbare gerechten

Als vuistregel geldt: gerechten op basis van vis en zeevruchten bevatten altijd minder calorieën en zijn beter verteerbaar. Voorwaarde is wel dat ze niet zwemmen in de saus.Ideale voorgerechten zijn dus mousses, terrines, een carpaccio, gerookte vissoorten en natuurlijk ook schaal- en schelpdieren. Die laatste hebben wel een hoog cholesterolgehalte, maar ze bevatten heel weinig vet en ze staan sowieso niet vaak op het menu. Het zou dan ook zonde zijn om ze u nu te ontzeggen, zelfs als u problemen hebt met uw cholesterol. De meeste cholesterol zit trouwens in de kop van het dier (kreeft, langoustine…). Die kunt u van tevoren verwijderen.U kunt gerust in dezelfde lijn doorgaan en als hoofdgerecht vis serveren. Geef er dan wel een ruime portie groenten bij. Wees matig met saus en geef als bijgerecht liever geen gefrituurde producten, maar aardappelen in de schil, tagliatelle of kleine bruine broodjes, zoals in de goede restaurants.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 13/12/2005 - 00h00 et mis à jour par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 29/12/2011 - 11h41
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Welk menu kiezen voor de feesten? Gepubliceerd op 11/12/2012 - 11h48

Sommige mensen zijn al bezig met de voorbereiding van de feesten of zijn op zoek naar originele menu's om hun gasten te verrassen. In sommige winkels lijkt het ook alsof het al Kerstmis is. Hieronder vindt u enkele nuttige tips om de feestdagen zowel...

Afslanken zonder moe te worden Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Drie kg verliezen in één week tijd, vijf in tien dagen, ... : diëten beloven altijd weer hemel en aarde. Maar tegen welke prijs? Verlies van spiermassa, frustratie en vermoeidheid. Wat niet hoeft te verbazen, want een "geteisterd" lichaam neemt onver...

Minder vet eten in zes stappen Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Sommige vetten zijn dan wel goed voor onze gezondheid, maar ze bevatten hoe dan ook veel calorieën en zijn dus nefast voor wie aan het lijnen is. Dé grote vijand zijn de verborgen vetten in bereide gerechten. We geven u enkele tips mee om minder vet...

Dieet: hoe de feestdagen goed doorkomen? Gepubliceerd op 04/12/2012 - 12h03

Het is onmogelijk te ontsnappen aan "overladen" eindejaarsmenu's. We moeten dus goed opletten en proberen de feestperiode door te komen zonder "levercrisis", "kater" of een gewichtstoename (van 3 kg). De "klassiekers" zijn zo slecht nog niet! Met een...

Meer artikels