• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Getuigenissen (0)

Oude look, vermoeid hart?

Artikel gepubliceerd door op 19/11/2012


Oude look, vermoeid hart?

Wie zegt dat ouderdom tussen de oren zit?

Volgens een recente studie lopen mensen die er oud uitzien effectief meer kans om hartproblemen te krijgen …

Ziet u er oud uit?

Moet u moeite doen om de wallen  onder uw ogen te verdoezelen terwijl andere mensen van uw leeftijd nog maar wat onopvallende rimpels hebben? Als anderen u altijd ouder inschatten dan u bent, zou het wel eens kunnen dat meer dan alleen uw trots op het spel staat.

Volgens een recent onderzoek lopen mensen die tekenen van veroudering vertonen zoals haaruitval, rimpels of vetophopingen rond de oogleden meer risico op hartziekten dan hun leeftijdgenoten die er jonger uitzien.

Een studie gespreid over 35 jaar

Om tot dat bizarre besluit te komen, hebben Amerikaanse wetenschappers de look van ongeveer 10.000 mensen van boven de veertig bestudeerd. Aan het begin van het onderzoek hebben ze hun eventuele ouderdomstekenen beschreven.

Daarna hebben ze deze groep 35 jaar lang gevolgd en bijgehouden wie een hartaanval of hartziekte kreeg.

Het resultaat: de mensen met drie of vier tekenen van veroudering liepen 57% meer kans op een hartaanval en 39% meer kans op een hartziekte.

De spiegel van onze biologische leeftijd

Hoe is die link tussen het uiterlijk en de staat van het hart te verklaren? De uiterlijke tekenen van veroudering zouden de veroudering van ons binnenste weerspiegelen. Ze weerspiegelen onze ‘biologische’ leeftijd en die verschilt van onze ‘chronologische’ leeftijd!

Als u er jeugdig wilt uitzien, moet u dus ook vanbinnen jong blijven! En niet alleen in uw hoofd … Nog een goede reden om aan sport te doen!

Artikel gepubliceerd door op 19/11/2012

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?