Osteoporose: vitamine D-supplementen zijn van cruciaal belang

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/05/2006 - 00h00
-A +A

PUB

Vitamine D beïnvloedt ook de efficiëntie van behandelingen

De aanbevelingen zijn erg duidelijk: voor de opstarting van een behandeling tegen osteoporose moet elk tekort aan calcium en vitamine D worden opgespoord en verholpen. Waarom? Vooral omdat de efficiëntie van de behandelingen maximaal is bij patiënten zonder tekort aan calcium en vitamine D. Omgekeerd slaat ze minder goed aan bij patiënten met een tekort. Het geniet dus de voorkeur systematisch supplementen toe te dienen aan personen die in aanmerking komen voor een behandeling (bifosfonaten). In werkelijkheid werken supplementen niet optimaal en zetten slechts 35% van de patiënten na een jaar hun kuur nog verder, vaak wegens bijwerkingen van het spijsverteringsstelsel (constipatie, flatulentie, duizeligheid...) als gevolg van het innemen van calcium.

Hoe gaat moet men concreet tewerk gaan?

o In geval van bijwerkingen als gevolg van een calciumsupplement moet men meer calciumhoudende voedingsmiddelen eten: kaas, melk (vol of mager, de calciumtoevoer ondervindt hier geen invloed van), calciumrijk water.o Calciumsupplementen moeten dus niet systematisch gecombineerd worden met vitamine D-supplementen.o Omdat er weinig voedingsbronnen zijn en deze dan nog niet rijk aan vitamine D zijn, moet deze reserve wel systematisch worden aangevuld. Men kan een halfjaarlijkse toediening organiseren: dit is eenvoudig, zonder risico en wordt goed verdragen. o Opgelet echter met polyvitaminemengsels, want zij bieden geen voldoende hoge toevoer van vitamine D.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/05/2006 - 00h00 Fardellone P., Rev. Rhum., 1995; Afssaps, traitements médicamenteux de l'ostéoporose postménopausique, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB