Osteoporose: vitamine D-supplementen zijn van cruciaal belang

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/05/2006 - 00h00
-A +A

PUB

Vrouwen hebben te weinig vitamine D

Volgens een studie die in 2005 bij een bevolking van Franse vrouwen na de menopauze met osteoporose werd georganiseerd, had 59% een tekort aan vitamine D. Bij mensen die al langer dan zes maanden in een instelling verblijven, bedraagt dit percentage 98%. Een tekort van deze omvang houdt rechtstreeks verband met het optreden van fracturen…

Waarom hebben ze te weinig vitamine D?

Het risico van een tekort aan vitamine D stijgt met de leeftijd om verschillende redenen: o minder blootstelling aan de zon,o de precursoren en de synthese van vitamine D door het organisme nemen af, o de nierfunctie verandert en daardoor ook de excretie van calcium en vitamine D. Daarnaast doen bepaalde situaties het risico van een tekort aan vitamine D toenemen:o een slechte vetabsorptie als gevolg van bijvoorbeeld een heelkundige ingreep aan het spijsverteringsstelsel:o het feit dat men in een weinig zonnige streek woont,o de huidpigmentatie,o het gebruik van een sunblock,o kledinggewoonten of -voorschriften zodat maar weinig huidzones aan de zon blootgesteld worden,o opsluiting, bijvoorbeeld in een instelling.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/05/2006 - 00h00 Fardellone P., Rev. Rhum., 1995; Afssaps, traitements médicamenteux de l'ostéoporose postménopausique, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB