• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Osteoporose: vitamine D-supplementen zijn van cruciaal belang

Osteoporose: vitamine D-supplementen zijn van cruciaal belangOsteoporose is een groot probleem: 200 miljoen mensen ter wereld kampen ermee. Een belangrijk element in de preventie van osteoporose is een systematische toediening van vitamine D. Deze vitamine bevordert namelijk de absorptie van calcium, die bijdraagt tot een stevig beendergestel. Bovendien stimuleren goede waarden van calcium en vitamine D de doeltreffendheid van de behandelingen.

Osteoporose vandaag en morgen...

Volgens de criteria van de Wereldgezondheidorganisatie (WGO) is osteoporose een van de tien meest voorkomende en belangrijkste ziekten. Naar schatting 200 miljoen vrouwen ter wereld lijden aan osteoporose. Maar dit cijfer stijgt snel wegens de toename van de levensverwachting: het aantal gevallen zou tegen 2050 met 42% gestegen zijn. Osteoporose, die gekenmerkt wordt door een broosheid van de botten, is verantwoordelijk voor fracturen van de heupen en ruggenwervels, wat ondanks performante behandelingen enorme socio-economische gevolgen met zich meebrengt. De inspanningen moet dus vooral op preventie geconcentreerd worden.

De preventie van osteoporose bestaat uit calcium en vitamine D

Op dit vlak is de preventie van valpartijen zeer belangrijk, maar daarnaast is het van cruciaal belang voldoende aanvoer van vitamine D en calcium te verzekeren. Hoewel de toevoer van calcium met de leeftijd de neiging heeft om af te nemen, zijn de gewenste waarden makkelijk haalbaar. De weldaden van dit mineraal als bijdrage tot een verbetering en handhaving van de botdensiteit zijn goed gekend. De rol van vitamine D is echter minder gekend, maar ook de manier waarop men voldoende van deze stof kan opnemen. Men moet in de eerste plaats onthouden dat vitamine D onontbeerlijk is voor de absorptie van calcium en voor de botkwaliteit en dat ze in bepaalde voedingsstoffen zit, maar vooral door het organisme zelf wordt aangemaakt als het (kort) aan de zon wordt blootgesteld. Na de menopauze heeft een grote meerderheid van de vrouwen echter een tekort aan vitamine D.

Artikel gepubliceerd door op 16/05/2006

Bronnen: Fardellone P., Rev. Rhum., 1995; Afssaps, traitements médicamenteux de l'ostéoporose postménopausique, 2004.

Vindt u het artikel interessant?