Osteoporose opsporen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 09/11/2001 - 00h00
-A +A

In Rome is een vrachtwagen voor de screening van osteoporose vertrokken voor een grote toer langs de Europese hoofdsteden met als doel de vrouwen te informeren over hun risico op osteoporose en ze te screenen.

PUB

Definitie van osteoporose

Osteoporose is een ziekte van het botweefsel die wordt gekenmerkt door een lage botdensiteit en een algemene aantasting van het botweefsel. Doordat de botaanmaak geen gelijke tred houdt met de botafbraak, versnelt het botverlies. Het bot wordt fragieler en kan gemakkelijker breken. Fracturen zijn dan ook de belangrijkste klinische manifestatie van de ziekte, vooral:

  • dijbeenhalsbreuken (of femurhalsfracturen);
  • wervelfractuur; of
  • breuken van het distale gedeelte van het spaakbeen (radius).

Screening

De Internationale Stichting tegen Osteoporose heeft een eenvoudige test, bestaande uit 10 vragen, verspreid waarmee het risico op osteoporose kan worden geëvalueerd. Eindelijk een middel om de strijd aan te binden tegen die verwaarloosde ziekte.Osteoporose is de ziekte van de eeuw. Om de ziekte te diagnosticeren, heeft men de vrachtwagen uitgerust met toestellen die in enkele seconden de botdensiteit van de beenderen van de voeten kunnen meten. De vrachtwagen zal heel Europa doortrekken. Alle Europese vrouwen ouder dan 60 jaar mogen dan gratis een botdensitometrie ondergaan, het enige onderzoek om osteoporose te diagnosticeren; dit onderzoek wordt in België bovendien niet terugbetaald (gemiddelde prijs 20 euro). Als het risico geëvalueerd is, kan een aangepaste behandeling worden voorgeschreven om osteoporose te voorkomen.Na Italië zal de vrachtwagen meer dan 40 steden aandoen in Spanje, Portugal, Zwitserland, Hongarije... In Frankrijk zullen Parijs, Rijsel, Caen, Angers, Toulouse, Montpellier, Marseille, Lyon, Nancy en Straatsburg worden bezocht.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 09/11/2001 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Osteoporose: evalueer uw risico op breuken Gepubliceerd op 08/12/2016 - 10h29

Er bestaat een instrument dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is ontwikkeld en gevalideerd om te berekenen hoe groot de kans is dat iemand binnen de tien jaar een breuk oploopt als gevolg van osteoporose . Het evaluatiemodel is een waardev...

Ik heb osteoporose. Wat nu? Gepubliceerd op 12/09/2014 - 12h15

Osteoporose komt voor bij 7 op de 10 vrouwen boven de 80, bij de 50-plussers is dat al bij 4 op de 10. Mannen hebben minder last van osteoporose, al worden ook zij niet gespaard. Wat kunt u doen als de ziekte eenmaal is vastgesteld?

Osteoporose: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Osteoporose treft bijna één kwart van de vrouwen in de leeftijdsgroep 65-70 jaar. Deze ziekte, die met de levenswijze te maken heeft, kan doeltreffend behandeld worden, op voorwaarde dat de aandoening tijdig wordt opgespoord. Maar wat zijn de symptom...

Meer artikels