Osteoporose: ik ben kleiner geworden!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/03/2006 - 00h00
-A +A

Tijdens het verouderingsproces worden (vooral) vrouwen geconfronteerd met het risico van osteoporose. De botten die brozer worden, leiden vaak tot breuken en verzakkingen van de wervels die soms dramatische gevolgen kunnen hebben. De meting van de botdensiteit of de osteodensiotmetrie is het belangrijkste preventieve onderzoek. Er bestaan echter alarmsignalen, zoals een beperkte afname van de lichaamslengte.

PUB

Daling van de botmassa

Ongeveer 40% van de vrouwen die vandaag de leeftijd van de menopauze bereiken, zullen voor het einde van hun leven te maken krijgen met een fractuur die te wijten is aan osteoporose: dit kan een polsfractuur, een femurhalsbreuk of een verzakking van een wervel zijn. De daling van de botdensiteit heeft te maken met de leeftijd, maar ook met de hormonale wijzigingen ten gevolge van de menopauze. De botten worden dunner en poreuzer en het risico van fracturen stijgt. In een grootschalige studie worden de risicofactoren overlopen:

  • een hoge leeftijd,
  • een lage body mass index,
  • roken,
  • laag verbruik van melkproducten,
  • weinig lichaamsbeweging,
  • antecedenten van fracturen,
  • veelvuldige valpartijen.
Hiervan worden de beschermende factoren afgeleid: ervoor zorgen dat het gewicht normaal blijft, bij elke maaltijd een melkproduct eten/drinken, niet roken en regelmatig bewegen. In geval van een bewezen risico van osteoporose kan een hormonale subsitutiebehandeling van de menopauze aangewezen zijn. Tijdens de periode van genitale activiteit beperken de oestrogenen, hormonen die door de eierstokken worden geproduceerd, namelijk de botaftakeling door de cellen die botweefsel aanmaken rechtstreeks te stimuleren. Op het ogenblik van de menopauze daalt de hormonenproductie heel snel en kan een hormonale substitutiebehandeling de botresorptie beperken en de botdensiteit handhaven.

Houd uw lichaamslengte in de gaten

Wervelverzakkingen wijzen ook op een onderliggende osteoporose. Vaak wordt hierdoor de lichaamslengte ingekort. Het is na de menopauze dus belangrijk om de lichaamslengte te blijven volgen. Als uw lichaamslengte enkele centimeters afneemt, is het aanbevolen een arts te raadplegen. Een osteodensitometrie is het betrouwbaarste onderzoek om een vroege opsporing van osteoporose te garanderen. Dit onderzoek meet de botdensiteit, bepaalt de waarde van de demineralisatie en schat het risico van fracturen in.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/03/2006 - 00h00 Nevitte M.C. et al, J. Bone Min. Res., 20: 131-140, 2005; Siminovski K. et al,et al., Osteoporosis Int., 17: 290-6, 2006; Egora.NL, 24 februari 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Osteoporose: voorspelling van het risico op tien jaar Geüpdatet op 21/03/2006 - 00h00

Gemenopauzeerde vrouwen lopen een groot risico van osteoporose, m.a.w. een botbreekbaarheid die hen kwetsbaar maakt voor breuken. Osteodensitometrie is het onderzoek van de referentiediagnose, die blijkbaar zou kunnen voorspellen hoe het risico van o...

Osteoporose opsporen! Geüpdatet op 09/11/2001 - 00h00

In Rome is een vrachtwagen voor de screening van osteoporose vertrokken voor een grote toer langs de Europese hoofdsteden met als doel de vrouwen te informeren over hun risico op osteoporose en ze te screenen.

Meer artikels