Osteoporose: hoe valt het te voorkomen?

Osteoporose: hoe valt het te voorkomen?Osteoporose maakt de botten broos en werkt daardoor breuken en verstuikingen in de hand. Het fenomeen versnelt met de menopauze door de vermindering van de hormoonproductie. Het is dus van groot belang om vanaf die periode een aantal preventieve maatregelen in acht te nemen.

Regel nr. 1: neem zo veel mogelijk kalk in

Koop bij voorkeur melkproducten en andere producten die veel kalk bevatten, maar blijf toch voor een evenwichtige voeding zorgen.
Kalk is van cruciaal belang voor de beenderen, maar het moet samen met vitamine D worden ingenomen. Die bevordert immers de opname van kalk in het bloed.

Welke producten bevatten veel kalk?
Melkproducten: koeienmelk, geiten- en schapenmelk, harde kazen (emmentaler…) en zachte kazen (camembert…), al dan niet light.
Mineraalwater die veel kalk bevatten: Contrex®, Hépar®, Quezac®, Vittel®, San Pellegrino®, Salvetat®, Arvie®, Badoit®, enz.
Vis, schaal- en schelpdieren: zalm, sardientjes, knorhaan, schar, paling, garnalen, mosselen, oesters, steenmosselen, venusschelpen, kreukels, enz.
Oliehoudende producten: amandelen, hazelnoten, okkernoten, sesamzaadjes, amandelmelk…
Fruit en groenten: sinaasappelen, gedroogde vijgen, dadels, rozijnen, savooikool, broccoli, spinazie, gedroogde bonen, kekererwten, linzen…
Producten op basis van soja: tofu.

Let erop dat u niet te zout eet, want zout drijft uw kalk af bij het plassen.

Regel nr. 2: verbeter uw levenshygiëne

Stop volledig met roken, beperk het gebruik van alcohol en koffie.
Doe regelmatig aan sport, een activiteit die overeenkomt met minstens ongeveer 30 tot 45 minuten snel stappen.

Zijn alle sportactiviteiten gelijkwaardig?
Het allerbelangrijkste is dat u regelmatig beweegt. Maar de ideale sportactiviteiten om osteoporose tegen te gaan, zijn sporten waarbij het lichaam continu wordt belast. Dat wil zeggen activiteiten waarbij het lichaam zijn eigen gewicht moet dragen en waardoor het beendergestel met andere woorden weerstand moet bieden tegen bepaalde krachten. Goede sporten zijn dus stappen, joggen en activiteiten waarbij bijvoorbeeld gesprongen moet worden. Zwemmen of fietsen daarentegen zijn niet bepaald aangewezen, omdat ze het lichaam niet verplichten om zijn eigen gewicht te dragen. Wat niet wil zeggen dat het voor de rest geen volwaardige en nuttige sporten zijn.

Durf ook regelmatig uw lengte te meten. Een lichaam dat heel geleidelijk aan krimpt met de jaren, kan wijzen op osteoporose.

Artikel gepubliceerd door op 13/01/2009

Bronnen: Persdossier Roche et GSK, 14 december 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Osteoporose: wat u erover moet weten

 • Osteoporose (in de volksmond ook wel botontkalking genoemd) is een chronische aandoening van het bot waardoor de ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating