Osteoporose: een ziekte die je vermijden kan!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/06/2007 - 00h00
-A +A

In de menopauze worden vrouwen blootgesteld aan een verhoogd risico op osteoporose. Maar het optreden van de ziekte is niet onvermijdelijk. Er zijn doeltreffende preventieve behandelingen, maar daar gaan we hier niet op in. Wel op een aantal eenvoudige manieren om bij te dragen tot de preventie van osteoporose.

PUB

Voor het zover is

Osteoporosepreventie moet al op jonge leeftijd van start gaan. Zorgen voor een stevig skelet tot aan het einde van de adolescentie, het beenderstelsel onderhouden op volwassen leeftijd door een voldoende aanvoer van calcium en regelmatige lichaamsbeweging, twee essentiële, eenvoudige maatregelen. Daarnaast moet men ook weten dat oestrogenen, die hormonen zijn, bescherming bieden tegen osteoporose en dat de productie ervan niet meteen stopt als de menopauze intreedt.
Het hormonengehalte daalt progressief gedurende vijf à zes jaar voor de menopauze (het uitblijven van
de menstruatie). Dat betekent dat ook de botmassa in die tijdspanne afneemt, maar dat kan gecompenseerd worden door een adequate voeding.

Gewicht in de gaten houden

Overgewicht is niet goed voor de gezondheid. Maar wat osteoporose betreft, is obesitas eerder een voordeel en is een te laag lichaamsgewicht een risicofactor. De Body Mass Index (BMI) mag dan ook niet lager zijn dan 19. De BMI kan berekend worden door het lichaamsgewicht in kg te delen voor de lichaamslengte in meter in het kwadraat.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/06/2007 - 00h00

Centre de recherche et d'informations nutritionnelles (Cerin), Nutrinews n°177, mei 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Osteoporose: pas op voor uw rug! Gepubliceerd op 12/08/2013 - 18h07

Osteoporose is een echt maatschappelijk probleem geworden. Volgens sommige schattingen, zou vanaf de leeftijd van 50 jaar 1 van de 4 vrouwen getroffen zijn, en toch ook 1 van de 8 mannen. Hoewel de aandoening op zich geen symptomen heeft, verhoogt ze...

Meer artikels