• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Osteoporose, calcium en vitamine D: een slecht huwelijk

Osteoporose, calcium en vitamine D: een slecht huwelijk Als breukpreventie worden gewoonlijk calcium- en vitamine D-supplementen voorgeschreven. Beide moleculen zijn immers essentieel voor de ontwikkeling en het behoud van het beendergestel. Uit twee nieuwe studies blijkt echter dat deze behandeling ondoeltreffend zou zijn om recidieven te voorkomen bij patiënten die al een eerste breuk hebben gehad.

Voldoende calcium is heel ons leven lang onmisbaar om een goed botkapitaal op te bouwen en te behouden. Hetzelfde geldt voor vitamine D, die ervoor zorgt dat het calcium zich kan vastzetten op de botten. Osteoporose is een aandoening waarbij geleidelijk botverlies optreedt. De botdichtheid vermindert en de beenderen worden poreus en broos, waardoor het breukrisico bijzonder hoog is. Osteoporose veroorzaakt jaarlijks in België meer dan 8.000 breuken die tot zware handicaps kunnen leiden in het dagelijkse leven.

Wetenschappelijke verenigingen raden meestal calciumsupplementen aan in combinatie met vitamine D. Dat deze combinatie goed is voor het beendergestel, is bekend, maar een tekort aan beide elementen zou de kans op hyperparathyreoïdie verhogen (waarbij de bijschildklieren te veel parathormoon afscheiden, dat de calciumopname door de darmen bevordert), waardoor de botresorptie nog toeneemt.

De zin van calcium en vitamine D bij primaire preventie van osteoporose wordt niet in vraag gesteld, wel bij secundaire preventie. Met andere woorden: bij patiënten die al een eerste breuk hebben gehad. Twee studies die tot precies dezelfde conclusie komen, zaaien immers twijfel.

Aan de studies namen meer dan 5.000 70-plussers deel die de voorbije tien jaar al een eerste breuk hebben gehad. Ze werden verdeeld in vier groepen die respectievelijk alleen calcium kregen, alleen vitamine D, een combinatie van calcium en vitamine D en een placebo. Aan het einde van de studie bleek 13 % van de patiënten een nieuwe osteoporosebreuk te hebben opgelopen. Tegen alle verwachtingen in hield het breukrisico geen verband met de gevolgde behandeling.

De tweede studie volgde 3.300 70-plussers met een zeer hoog breukrisico. Ze werden opgesplitst in twee groepen: de ene groep kreeg geen enkele behandeling, de andere kreeg calcium- en vitamine D-supplementen. Ook hier stelden de auteurs geen enkel verschil in breukrisico vast tussen de behandelde en de niet-behandelde patiënten.

Conclusie: toediening van calcium en vitamine D lijkt ondoeltreffend bij personen die al een breuk hebben gehad. Zodra er sprake is van osteoporose, zijn dan ook specifieke geneesmiddelen aan te raden.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 24/05/2005

Bronnen: Anderson F., The Lancet, versnelde publicatie on line 28 april 2005 ; Torgenson D., British Medical Journal, 330 (7498) : 1003, 2005.

Vindt u het artikel interessant?