• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Osteoporose bij mannen

Osteoporose bij mannenMannen krijgen vaak niet de juiste of zelfs geen behandeling tegen osteoporose. Vanaf hun 70ste laten ze daarom best de broosheid van hun botten meten. Dat schrijven Australische artsen in het nieuwste nummer van The New England Journal of Medicine.

Osteoporose is niet alleen een probleem voor vrouwen!

Osteoporose of botontkalking, het broos worden van de botten, wordt vaak met vrouwen geassocieerd. 1 op de 3 vrouwen krijgt immers na haar menopauze met osteoporose te maken. Toch lijden ook mannen aan osteoporose. De mannelijke helft van de wereldbevolking is goed voor 33 procent van de heupbreuken. Twintig procent van de mannen krijgt zelfs na een eerste ook een tweede heupbreuk. Nochtans krijgen de meeste mannen met osteoporose nog steeds geen goede behandeling.

Oorzaken en diagnose van osteoporose bij mannen

De drie belangrijkste oorzaken van osteoporose bij mannen zijn het gebruik van corticosteroïden (geneesmiddelen afgeleid van bijnierschorshormonen), overmatig alcoholgebruik en hypogonadisme, een onvoldoende functioneren van de geslachtsklieren. Ook een tekort aan vitamine D en een teveel van het vrouwelijke hormoon oestrogeen zijn potentiële boosdoeners. De diagnose van osteoporose gebeurt aan de hand van een botmeting. Ook een wervelindeuking, in acht op de tien gevallen pijnloos, kan op osteoporose wijzen.

Artikel gepubliceerd door op 15/04/2008

Bronnen: Peter R. Ebeling, Osteoporis in Men. The New England Journal of Medicine, 3 april 2008, vol 358, pp.1474-1482.

Vindt u het artikel interessant?