Osteopathie voor baby’s: manipulaties voor alle kwalen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 21/11/2014 - 16h24
-A +A

Osteopathie voor baby’s is ‘in’.

Maar voor welke problemen kunt u met uw baby bij de osteopaat terecht? En welke voorzorgen moet u nemen?

PUB

Wanneer is osteopathie nuttig bij baby’s?

De redenen waarom ouders met hun baby naar de osteopaat gaan, verschillen al naar gelang de leeftijd. De jongste patiëntjes zijn borelingen.
De eerst uren of dagen:

Tijdens de bevalling moet de baby door het geboortekanaal. Dat kanaal is minder breed dan het hoofd van het kind zelf.

Dat is zowel voor de baby als voor de moeder cruciaal, maar het heeft soms gevolgen voor de werking van de kaken, de tong, enz. Maar een pasgeboren kindje moet perfect werkende kaken hebben om te kunnen zuigen. Daarom krijgen osteopaten soms moeders met hun baby over de vloer met problemen van pijnlijke of moeilijke borstvoeding. 

Tot twee of drie maanden:

Dat is dé periode van de fameuze kolieken, de hevige huilbuien die uren kunnen duren zonder dat de baby te troosten is. Het fenomeen is bekend, maar nog altijd niet helemaal verklaard. Osteopaten behandelen het door de schedel te manipuleren, eventuele aangeboren spanningen of spanningen van tijdens de zwangerschap weg te werken, of eventueel door het sacrum of heiligbeen te bewerken om de darmtransit te verbeteren.

En later:

  • Osteopathie kan helpen bij baby’s van wie het hoofdje vervormd geraakt omdat ze niet genoeg van houding veranderen. De osteopaat manipuleert de schedel dan om die zijn vorm terug te geven. Maar ook de rest van het lichaam wordt aangepakt  om de mobiliteit te verbeteren.
  • Osteopathie kan ook helpen voor baby’s die slecht slapen door spanningen in de schedel weg te nemen.
  • Baby’s die de ene oorontsteking na de andere hebben,  kunnen ook geholpen worden met osteopathie. Tijdens de behandeling zal de osteopaat de positie van de Eustachiusbuis corrigeren.
  • Na elk zwaar letsel  (valpartij, ongeluk, enz.) kan een bezoek aan de osteopaat (en natuurlijk ook aan de kinderarts!) interessant zijn om te laten nagaan of het trauma de werking van het lichaam heeft beïnvloed.

 

Osteopathie bij klein en groot: wat is  het verschil?

De manipulaties zijn altijd dezelfde, ongeacht de leeftijd. Maar het lichaam van een baby reageert heel anders dan dat van volwassenen. Het is elastischer en soepeler. Kies dus zeker een osteopaat die gewoon is om met kinderen te werken.

Toch nog dit: de voordelen van osteopathie zijn niet echt wetenschappelijk bewezen. Een recente studie wees op het gebrek aan onderzoek rond het onderwerp. De bestaande studies zijn ook meestal weinig betrouwbaar. Als u kiest voor osteopathie, doe dat dan zeker alleen als aanvulling op de noodzakelijke follow-up van de kinderarts.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 21/11/2014 - 16h24

Posadzki, P. et al., Pediatrics, novembre 2014. Espace Clair de Lune, espace consacré à la grossesse, la naissance et la petite enfance.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe te voorkomen dat uw kind een beugel moet dragen? Geüpdatet op 29/05/2007 - 00h00

Weinig kinderen komen hun puberteit door zonder dat ze een beugel of een ander apparaatje moeten dragen om aan een mooie lach te komen. Hoe komt dat? Is hun mond te klein geworden om er alle tanden in te laten passen? Zijn onze kaken in de loop der t...

Osteopathie: de ene is de andere niet Geüpdatet op 04/12/2006 - 00h00

Osteopathie is een zachte geneeswijze die heel uiteenlopende pijnklachten probeert te verhelpen via manipulatie van de gewrichten. Maar daarnaast is de term ook de verzamelnaam voor het geheel van botziekten. Dit artikel kan u helpen om de twee voort...

Meer artikels